Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

«Οδηγός γάμου» από την Τουρκία

Δωρεάν μοιράζει ο Δήμος της Κιουτάχειας το βιβλίο για τους νιόπαντρους, με τον τίτλο «Γάμος και Οικογενειακή ζωή» που μεταξύ άλλων πρεσβεύει ότι ο ξυλοδαρμός των γυναικών από τους συζύγους τους μπορεί να έχει... ευεργετικά αποτελέσματα στην ευτυχία του ζευγαριού!
Σε 394 σελίδες ο «οδηγός» δικαιολογεί την κακοποίηση της γυναίκας, αναφέροντας ότι είναι μια... νόμιμη και συνιστώμενη μέθοδος για να «επιλύονται» οι συγκρούσεις στο ζευγάρι, όταν για παράδειγμα η γυναίκα αρνείται να ικανοποιήσει την επιθυμία του συζύγου και να φορέσει μέικ-απ.
«Η σύζυγος» συνιστά ο συγγραφέας, «πρέπει να παραμένει σιωπηλή και να ζητά συγνώμη από τον σύζυγο της εάν αυτός είναι θυμωμένος μαζί της». 
Στις συμβουλές περιλαμβάνεται και η προτροπή να μην μιλάνε οι γυναίκες στη διάρκεια του σεξ καθώς μια τέτοια κακή συνήθεια «μπορεί να κάνει το παιδί που θα γεννήσουν να τραυλίζει»!
Επίσης, οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τις εμφανίσεις σε δημόσια πάρκα και αθλητικές εγκαταστάσεις.
Όσο για την πολυγαμία, ο συγγραφέας θεωρεί ότι είναι ένας καλός τρόπος για να «σφίξουν» οι άντρες τα λουριά στις «δύστροπες» γυναίκες τους, αφού προφανώς... αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των συζύγων. 
Στο βιβλιαράκι επίσης αναφέρεται ότι θα πρέπει να επιτρέπεται ο γάμος όταν η «σύζυγος» είναι τουλάχιστον 10 ετών! 
Με βάση της «ισλαμικές αρχές»
Η επικεφαλής του βασικού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) στην Κιουτάχεια, Ζελίχα Ακσάζ Σαμπάζ, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το βιβλίο «παρουσιάζει τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και σκλάβες του σεξ».
Αλλά ο Δήμαρχος της πόλης, Καμίλ Σαράτσογλου, που ανήκει στο κυβερνών κόμμα του Ταγίπ Ερντογάν (AKP) υπερασπίστηκε το πόνημα, αναφέροντας σε συνέντευξη του ότι κανένας δεν εξέφρασε αντίρρηση για το περιεχόμενο αφού έτσι κι αλλιώς οι συμβουλές του «οδηγού» αυτού βασίζονται στις ισλαμικές αρχές. 
Ένα παρόμοιο βιβλιαράκι με τον τίτλο «Γάμος και Ιδιωτικότητα» κυκλοφόρησε από τις τοπικές αρχές και στο θέρετρο Παμούκαλε της επαρχίας Ντενιζλί, στη νοτιοδυτική Τουρκία.
Λέγεται μάλιστα ότι τεύχη αυτού του οδηγού έχουν φθάσει μέχρι την βιβλιοθήκη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στην Αγκυρα. 
Αυτά τα βιβλία, δήλωσε η βουλευτής του CHP Φατμά Καπλάν Χουριγέτ παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας και θυμίζουν τον νόμο της Σαρίας.
Η Χουριγέτ, είπε ότι έχει στείλει αίτημα στις εισαγγελικές αρχές της Κιουτάχειας και του Παμούκαλε -δήμοι που διοικούνται και οι δυο από το κυβερνών κόμμα- να ξεκινήσουν νομικές διαδικασίες για την απόσυρση των «οδηγών» αυτών.
Εάν δεν το κάνουν, τόνισε, τότε θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της για να διασφαλιστεί ότι δεν δαπανώνται χρήματα φορολογουμένων σε έντυπα που προάγουν το μίσος και τις διακρίσεις.
«Αυτό το βιβλιαράκι, που διανέμεται από τους Δήμους για τα νιόπαντρα ζευγάρια είναι ανήθικο. Αναφέρει ότι το μπαλέτο και το θέατρο είναι φωλιές δαιμόνων, ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να ασκούνται σε πάρκα και αθλητικά κέντρα, ενθαρρύνει την βία κατά των γυναικών αναφέροντας ότι εάν δέρνεις μια γυναίκα αυτή θα σε αγαπάει και θα σε θέλει ακόμα πιο πολύ, ενώ υποστηρίζει ότι μπορούν να παντρεύονται παιδιά μεταξύ 10 και 12 ετών», δήλωσε η Χουριγέτ και απείλησε: 
«Κάθε φορά που μέλη του AKP θίγουν το θέμα της βίας κατά των γυναικών θα τους πετάω αυτό το βιβλίο. Και κάθε φορά που θα αναφέρονται σε γάμους μικρών παιδιά θα τους το μοστράρω μπροστά τους...»
Όσο για την κυβέρνηση... ο υπουργός Παιδείας Ισμέτ Γιλμάζ χαρακτήρισε μεν το βιβλιαράκι «πρωτόγονο» και «μη επιστημονικό», υποστήριξε όμως αφενός ότι ο καθένας μπορεί να διανέμει βιβλιαράκια της αρεσκείας του και αφετέρου ότι «η εκκοσμίκευση (laiklik) έχει ενισχυθεί» τα χρόνια που το AKP βρίσκεται στην εξουσία. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: