Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Πόσο κοστίζει τελικά το κάθε μέσο θέρμανσης;

Κρύος ο φετινός χειμώνας και οι ανάγκες για θέρμανση είναι αυξημένες. Άλλοι με πετρέλαιο θέρμανσης, άλλοι με φυσικό αέριο, άλλοι με αντλίες θερμότητες ή ακόμα και με τζάκια, όλοι προσπαθούμε να ζεσταθούμε και να αντέξουμε τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Τις περισσότερες φορές, βασικό στοιχείο για να επιλέξουμε μέσο θέρμανσης είναι το κόστος του. Αλλά πολλές φορές "εξαπατώμαστε", είτε γιατί πέφτουμε θύματα παραπληροφόρησης, είτε γιατί δεν βλέπουμε το «κρυφό» κόστος ενός θερμαντικού μέσου.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβητών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ δημοσίευσε την έκθεσή του για τη θέρμανση, όπου καταγράφεται το κόστος και η περιβαλλοντική επιβάρυνση κάθε πηγής θέρμανσης.
Τα μέσα που εξετάζονται είναι τα εξής:
-    Αντλία θερμότητας
-    Λέβητας βιομάζας (πελέτες ξύλου)
-    Λέβητας φυσικού αερίου συμπύκνωσης
-    Λέβητας φυσικού αερίου (συνήθης)
-    Τζάκι κλειστού θαλάμου (ενεργειακό)
-    Τζάκι ανοιχτού θαλάμου
-    Σύστημα με ηλεκτρικές αντιστάσεις (πχ. ηλεκτρική θερμάστρα)
-    Λέβητας Πετρελαίου (συνήθης)
Για τα συγκεκριμένα μέσα, το ΕΜΠ εκτίμησε το κόστος, όπως φαίνεται στο πιο κάτω σχήμα. Τι διαβάζουμε εδώ; Ότι το πιο ακριβό μέσο θέρμανσης είναι οι ηλεκτρικές θερμάστρες και λέβητες και το κοινό τζάκι, ενώ οι πιο οικονομικές επιλογές είναι η αντλία θερμότητας, οι λέβητες φυσικού αερίου και ο λέβητας πέλετ.
Το κόστος θέρμανσης με λέβητα πετρελαίου κοστίζει περίπου 0,104 €/ΚWhth, αλλά μπορεί να πέσει στα 0,076 € αν το νοικοκυριό που χρησιμοποιεί αυτό το μέσο δικαιούται επιδότηση 25%.
Βέβαια, εκτός από το οικονομικό κόστος, κάθε μέσο θέρμανσης επιφέρει και περιβαλλοντικό κόστος, που δυστυχώς περνά απαρατήρητο. Στον πιο κάτω πίνακα, φαίνεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση από κάθε σύστημα θέρμανσης.
Η χρήση μέσων θέρμανσης που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό ή πετρέλαιο συμβάλλει στην έκλυση σημαντικών ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα, του αερίου δηλαδή που ευθύνεται κυρίως για την κλιματική αλλαγή. Από την άλλη, τα κοινά τζάκια ευθύνονται για μεγάλες εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων οργανικών ενώσεων.  Αν μάλιστα, χρησιμοποιούνται ακατάλληλη ξυλεία (πχ. από παλιά έπιπλα) η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Δεν υπάρχει μαγική λύση για τη θέρμανση του σπιτιού, εκτός εάν επιλέξετε αντλία θερμότητα με τη γεωθερμική αντλία θερμότητας.
Πέραν αυτού, η καλύτερη επιλογή είναι ο περιορισμός των αναγκών σε θέρμανση και βέβαια η εξοικονόμηση ενέργειας.
Ενημερωθείτε τι μπορείτε να κάνετε διαβάζοντας τον οδηγό εξοικονόμησης ενέργειας του WWF Ελλάς.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: