Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Με ονομαστική ψηφοφορία για τα μέτρα «απαντά» ο πρωθυπουργός

Σαφές μήνυμα προς τους δανειστές της χώρας αλλά και κάλεσμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σηματοδοτεί η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, τα μέτρα για το κοινωνικό μέρισμα που εξήγγειλε πρόσφατα ο ίδιος. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραπάνω απόφασή του, αμέσως μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής κι αφού είχε πληροφορηθεί πως παγώνει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Ήδη, η γραμματέας και ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και Κώστας Ζαχαριάδης, έκαναν γνωστό ότι σύμφωνα με την απόφαση της ΚΟ, αμφότερες οι εξαγγελίες (ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση), οι οποίες θα περιγράφονται σε τροπολογίες, θα τεθούν σε ονομαστική ψηφοφορία με αίτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η τροπολογία για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων τίθεται σε ψηφοφορία την Πέμπτη, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τον συντονισμό των προνοιακών δράσεων, ενώ η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, θα κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, τα αδήλωτα εισοδήματα και τον Πτωχευτικό Κώδικα, το οποίο θα ψηφιστεί την προσεχή Δευτέρα.
Όπως ενημέρωσαν η κ. Θεοπεφτάτου και ο κ. Ζαχαριάδης, η πρωτοβουλία αναλήφθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να καταγραφεί η ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να τοποθετηθούν όλοι οι βουλευτές δεδομένου μάλιστα ότι υπάρχουν, αυτές τις ημέρες, «διακυμάνσεις στον δημόσιο λόγο». Στο ερώτημα αν η ευρεία αυτή αποδοχή από την Βουλή των τροπολογιών θα βοηθήσει στη διαπραγμάτευση, ο κ. Ζαχαριάδης είπε πως «όλα βοηθούν».
«Όπλο» η συναίνεση
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να επιδιώκει τη συναίνεση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο πακέτο των κοινωνικών εξαγγελιών του. Σημειώνεται πως κατά τη συζήτηση στη Βουλή την Τετάρτη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση (κάνοντας λόγο για ψίχουλα που δίνει σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες), ωστόσο τόνισαν πως θα υπερψηφίσουν την τροπολογία για την άμεση χορήγηση κοινωνικού επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους στις 21 και 22 Δεκεμβρίου.
Εάν τελικά, το σύνολο της Βουλής υπερψηφίσει το κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης, τότε αυτό θα αποτελέσει το «όπλο» του πρωθυπουργού κατά τις επαφές του στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και κυρίως κατά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αυτοί που άνοιξαν τον δρόμο για το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων αναφορικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αφορμή της γερμανικής παρέμβασης στάθηκαν οι εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού για παροχή έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους και αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Σφοδρή επίθεση κατά της Ν.Δ.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας την ουσιαστικά να αναλάβει τις ευθύνες της.
Με ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ν.Δ. («συντάσσεται με τους πιο ακραίους από τους δανειστές -με τη φωνή του ΔΝΤ») και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη («λειτουργεί και πάλι, ως η πέμπτη φάλαγγα των δανειστών, που σε μια κρίσιμη στιγμή για την κοινωνία, συντάσσεται και στηρίζει τις πιο ακραίες φωνές... Ζητιανεύει από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ, εκλιπαρώντας για εξουσία, αδιαφορώντας για την κοινωνία που υποφέρει. Ο "πρόθυμος" κ. Μητσοτάκης ξεπέρασε κάθε όριο! Στην προσπάθειά του να αποτύχει η σημερινή κυβέρνηση ζητά ακόμα σκληρότερα μέτρα. Θα μείνει στην ιστορία ως ένας άλλος "Εφιάλτης". Δεν έχει καταλάβει ότι θα αποτύχει και θα χάσει γιατί ο λαός θα τον κρίνει στο τέλος της τετραετίας. Στα δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να ταυτιστεί με τους ακραίους συντηρητικούς κύκλους της λιτότητας»).
Καταλήγοντας κάλεσε τη Ν.Δ. «να πει στους πολίτες ποια στάση θα κρατήσει στην ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Θα ψηφίσει υπέρ των φτωχών συνταξιούχων και κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου; Θα ψηφίσει υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, της κοινωνικής συνοχής και της σταθερότητας της χώρας;».
Οι επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες 
Σε μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους θα επιδοθεί ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.
Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση μαζί με τον Νίκο Κοτζιά τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί φυσικά το Κυπριακό, οι επικείμενες κρίσιμες δικοινοτικές διαβουλεύσεις και η ενδεχόμενη διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη στο διάστημα 9 με 12 Ιανουαρίου.
Παράλληλα, στο περιθώριο της αυριανής συνόδου κορυφής της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Την ίδια ημέρα θα μετάσχει ως προσκεκλημένος και στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Στις συναντήσεις αυτές ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την ενεργό στήριξη όλων για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά, που περιλαμβάνει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ιδιαίτερα δε στη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ δεν αποκλείεται να τεθεί και το Κυπριακό, καθώς η Γαλλία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κρισιμότερη θεωρείται η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, την επόμενη μέρα, όπου το μεσημέρι θα έχει γεύμα εργασίας με την Άνγκελα Μέρκελ στην έδρα της γερμανικής καγκελαρίας. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν εκτενώς τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ στο φόντο βρίσκεται η σύμπτωση απόψεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με το ΔΝΤ για τους μετά το 2018 στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Επιπρόσθετα οι εξελίξεις στο προσφυγικό αλλά και στο Κυπριακό ενδέχεται να εξεταστούν από Μέρκελ και Τσίπρα, καθώς η στάση του Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τη Γερμανία.
Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα θα ολοκληρωθούν με συναντήσεις με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, καθώς και με την ηγεσία της Αριστεράς (Die Linke) και των Πρασίνων.
Την επομένη, το πρωί του Σαββάτου, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: