Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΔΟΜ: Ο πόλεμος και η φτώχεια, οι αιτίες της προσφυγιάς

Έρευνα για το δημογραφικό προφίλ και μορφωτικό επίπεδο προσφύγων και μεταναστών που επιλέγουν τις διόδους της ανατολικής και κεντρικής Μεσογείου για να έρθουν στην Ευρώπη πραγματοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Tα αποτελέσματα του Displacement Tracking Matrix (DTM) που παρουσίασε στην έκθεσή του ο ΔΟΜ αφορούν έρευνες που διεξήχθησαν μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του 2016, αναφορικά με τους μετακινούμενους πληθυσμούς μέσω Μεσογείου και Δυτικών Βαλκανίων.
Δημογραφικό προφίλ και προέλευση
Αρκετές διαφοροποιήσεις παρουσιάζει η εθνικότητα των προσφύγων και μεταναστών που χρησιμοποιούν τις διόδους της κεντρικής και της ανατολικής Μεσογείου.
Ειδικότερα, το 55% του συνόλου των ερωτηθέντων στην Ιταλία, προέρχεται κατά βάση από αφρικανικές χώρες, Νιγηρία (19%), Ερυθραία (14%), Γκάμπια (10%), Σενεγάλη (6%) και Μπαγκλαντές (6%), ενώ στην ανατολική Μεσόγειο, το 89% του συνόλου των ερωτηθέντων προέρχεται κατά βάση από ανατολικές χώρες, Συρία (29%), Αφγανιστάν (27%), Ιράκ (17%), Πακιστάν (9%) και το Ιράν (7%).
Στη δίοδο της κεντρικής Μεσογείου το φάσμα των εθνικοτήτων είναι ευρύτερο, καθώς καταγράφηκαν περισσότερες από 38 διαφορετικές εθνικότητες μεταξύ των ερωτηθέντων στην Ιταλία και 30 διαφορετικές εθνικότητες στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου.
Γιατί έφυγαν
Στη δίοδο της κεντρικής Μεσογείου, η πλειονότητα των ερωτηθέντων έφυγε από τη χώρα προέλευσης για πολιτικούς (69%) και οικονομικούς λόγους (19%), ενώ ένα 8% ανέφερε ως λόγο την ελλιπή παροχή βασικών υπηρεσιών. Υπάρχει και ένα 4% που ανέφερε άλλους λόγους.
Αντίστοιχα, στη δίοδο της ανατολικής Μεσογείου, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων έφυγε λόγω πολέμου και συγκρούσεων (72%). Το 24% δήλωσε οικονομικούς λόγους και το 4% άλλους λόγους.
Ηλικίες και μορφωτικό επίπεδο
Όσον αφορά τη δίοδο της Ανατολικής Μεσογείου, ο μέσος όρος ηλικίας των ερωτηθέντων είναι τα 28 έτη. Οι γυναίκες ήταν λίγο μεγαλύτερες, με μέσο όρο ηλικίας τα 30 έτη, ενώ οι άνδρες τα 28 έτη.
Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, οι μισοί ερωτηθέντες ανέφεραν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 20% ανέφερε την πρωτοβάθμια.
Υπάρχει ένα 17% που ανέφερε μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ το υπόλοιπο 17% ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κανενός είδους εκπαίδευση ή ότι έχει παρακολουθήσει επαγγελματική εκπαίδευση.
Πανεπιστημιακές σπουδές αναφέρουν το 33% των Ιρανών και 22% των Σύρων, σχετικά αυξημένο σε σύγκριση με 12% των Ιρακινών ερωτηθέντων, 10% των Πακιστανών και 10% των Αφγανών.
Όσοι επέλεξαν τη δίοδο της Κεντρικής Μεσογείου, είναι κατά μέσο όρο 28 ετών, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άντρες (87%).
Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (45%) ανέφεραν μορφωτικό επίπεδο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 34% πρωτοβάθμιας και 7% τριτοβάθμιας.
Επίσης, το 12% ανέφερε ότι δεν έχει λάβει κανενός είδους εκπαίδευση και οι υπόλοιποι ανέφεραν άλλου είδους εκπαίδευση.
Οι καταγόμενοι από τη Σενεγάλη (22%) και από την Γκάμπια (7%) ανέφεραν τακτικότερα ότι δεν έχουν λάβει κανενός είδους εκπαίδευση, σε σύγκριση με άλλες εθνικότητες.
Η έρευνα
Η έρευνα διεξήχθη από προσωπικό του ΔΟΜ σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ιταλία και συγκεντρώνει πληροφορίες όσον αφορά το προφίλ των προσφύγων/μεταναστών, όπως ηλικία, φύλο, καταγωγή, μορφωτικό επίπεδο κ.λπ.
Ο συνολικός αριθμός των ερωτηθέντων ανέρχεται σε 13.159 άτομα που διέσχισαν τις διόδους της Ανατολικής και της Κεντρικής Μεσογείου.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: