Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Δεκτό με ευρεία πλειοψηφία το ν/σ για την κοινωνική οικονομία

Με τίτλο «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», ο σχεδιασμός που εμπνεύστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Ρ. Αντωνοπούλου θα λάβει οσονούπω σάρκα και οστά. Την Τετάρτη, το νομοσχέδιο, έγινε δεκτό με ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το γεγονός, επιβεβαίωσε η αρμόδια για την αντιμετώπιση της ανεργίας αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, με μήνυμα μέσω του προσωπικού λογαριασμού της, στο twitter.
Προϋποθέσεις
Παρ’ ότι η ένταξη μιας επιχείρησης στην Αλληλέγγυα Οικονομία θα δώσει μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης, εντούτοις στο νομοσχέδιο προβλέπονται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις.
Ετσι, ο χαρακτηρισμός μιας επιχείρησης ως «Φορέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» και η συνεπαγόμενη του χαρακτηρισμού πρόσβαση στις δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας (επίσης θεσμοθετείται με το νομοσχέδιο) ενέχουν τις εξής υποχρεώσεις:
■ να εφαρμόζει δημοκρατικό σύστημα λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με την αρχή ένα μέλος-μία ψήφος
■ να μην αποδίδει προτεραιότητα στη μεγιστοποίηση και την ατομική ιδιοποίηση του κέρδους του, να εφαρμόζει περιορισμούς στη διανομή κερδών και να επανεπενδύει μέρος τους σε δραστηριότητες που προάγουν τη συλλογική ή και την κοινωνική ωφέλεια, όπως ορίζονται στον παρόντα νόμο
■ να προάγει την αρχή «ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία»
■ να διαθέτει διοικητική αυτονομία έναντι κάθε τρίτου, αναφορικά με τη διαχείριση και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του
■ να αποβλέπει στην οριζόντια και ισότιμη δικτύωση των συνεταιριστών, μέσω της δημιουργίας δικτύων και συστάδων, με σκοπό την ενδυνάμωση των οικονομικών δραστηριοτήτων και τη μεγιστοποίηση της παραγόμενης κοινωνικής ωφέλειας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: