Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Θύματα κάθε είδους εκμετάλλευσης το 70% των μεταναστών

Σε ποσοστό άνω του 70% οι μετανάστες που ταξιδεύουν δια ξηράς μέσω της βόρειας Αφρικής στην Ευρώπη έχουν πέσει θύματα δουλεμπόρων, εμπορίου οργάνων και κάθε είδους εκμετάλλευσης στην διαδρομή τους, αναφέρει έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).
Η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (49%) ανέφεραν ότι τους κρατούσαν παρά τη θέληση τους, πολλές φορές ζητώντας λύτρα από τις οικογένειες τους -κυρίως στη Λιβύη- οι μισοί είπαν ότι υποχρεώθηκαν να δουλέψουν, συχνά υπό την απειλή όπλου από τους «εργοδότες» τους ή τους μεσάζοντες δουλεμπόρους- φυσικά χωρίς καμία αμοιβή, ενώ άλλοι είπαν ότι η αναγκαστική εργασία τις περισσότερες φορές ήταν  ο μοναδικός τρόπος για να απελευθερωθούν ή να διασφαλίσουν μια θέση στη βάρκα που θα τους μεταφέρει στην Ευρώπη. 
Τα αποτελέσματα ανέδειξαν επίσης μια αυξανόμενη τάση εμπορίου οργάνων και αίματος: το 6% των ερωτηθέντων είπαν ότι ξέρουν άτομα που υποχρεώθηκαν να δωρήσουν αίμα παρά την θέληση τους ή όταν ήταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας ή ότι έδωσαν όργανά τους ως αμοιβή για διάφορες φάσεις του ταξιδιού. 
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι όσο περισσότερο διαρκεί αυτό το ταξίδι τράνζιτ τόσο πιο ευάλωτοι είναι στην εκμετάλλευση ή στη διακίνηση, με τους μετανάστες και πρόσφυγες που ταξιδεύουν έξι μήνες ή και περισσότερο προς την Ευρώπη να είναι τρεις φορές περισσότερο πιθανό να πέσουν θύματα εγκληματικής εκμετάλλευσης.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης συγκέντρωνε δεδομένα επί 10 μήνες από περισσότερους από 9.000 μετανάστες, ερευνώντας εκτός των άλλων για τους γάμους και τους αναγκαστικούς γάμους στη διάρκεια της τράνζιτ διαδρομής. 
Παράλληλη έρευνα έγινε και στην άλλη διαδρομή, μέσω Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπου το 14% των ερωτηθέντων ανέφεραν περιστατικά διακίνησης και εκμετάλλευσης. Το 6% είπαν ότι τους κρατούσαν «φυλακισμένους» παρά τη θέληση τους, ενώ το 7% ότι εργάζονταν  χωρίς αμοιβή  και το 4% ότι υποχρεώθηκαν να εργαστούν χωρίς την θέληση τους. Περιστατικά εμπορίου οργάνων και αίματος αναφέρθηκαν στη Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία, την ΠΓΔΜ και τη Σερβία. 
«Αυτό που δείχνουν οι έρευνες είναι ότι τα κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων γίνονται ολοένα και πιο βάναυσα, αλλά και αποτελεσματικά στην εκμετάλλευση από την ευάλωτη κατάσταση των προσφύγων» λέει η Σιμόνα Μοσκαρέλι, ειδική σε θέματα διακίνησης ανθρώπων του IOM. «Και ελάχιστα αναγνωρίζεται  το μέγεθος αυτής της  επιχείρησης και πόσα χρήματα κερδίζονται από την δυστυχία και την εργασία ανθρώπων που φεύγουν για να ξεφύγουν από την πόλεμο και την φτώχεια».  

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: