Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

«Γιατί με κρατάτε εδώ;»

Νέες συστάσεις προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων απευθύνει η οργάνωση Human Rights Watch σε μια έκθεση 31 σελίδων με τίτλο «Γιατί με κρατάτε εδώ; Ασυνόδευτα παιδιά υπό κράτηση στην Ελλάδα».
Η έκθεση, που βασίζεται σε συνεντεύξεις 42 παιδιών, καθώς και σε επισκέψεις σε δύο αστυνομικά τμήματα και δύο κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική Ελλάδα, κάνει λόγο για αυθαίρετη και παρατεταμένη κράτηση παιδιών σε παραβίαση της διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας.
Τα παιδιά κρατούνται σε μικρά, συνωστισμένα κελιά επί εβδομάδες ή και μήνες, μερικές φορές μαζί με ενήλικες με τους οποίους δεν έχουν συγγενική σχέση, με μικρή πρόσβαση σε βασική φροντίδα και υπηρεσίες.
Οι ελληνικές Αρχές κατέγραψαν περισσότερα από 3.300 ασυνόδευτα παιδιά αιτούντα άσυλο και άλλα παιδιά μετανάστες, που έφτασαν στην Ελλάδα, στους επτά πρώτους μήνες του 2016.
Παρόλο που τα ασυνόδευτα παιδιά πρέπει να παραπέμπονται σε ασφαλή καταλύματα, λόγω της έλλειψης χώρων κρατούνται υπό συνθήκες λεγόμενης προστατευτικής φύλαξης, ενώ περιμένουν την τοποθέτησή τους στο ήδη επιβαρυμένο σύστημα των δομών φιλοξενίας, αναφέρει η οργάνωση.
Όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία τα ασυνόδευτα παιδιά μπορούν να κρατούνται για 25 ημέρες, ή σε ειδικές περιπτώσεις έως 45 ημέρες.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Ελλάδα έχει μόνο 800 θέσεις σε δομές φιλοξενίας για ασυνόδευτα παιδιά. Τον Αύγουστο του 2016, όλες οι εγκαταστάσεις ήταν πλήρεις ενώ εκκρεμούσαν 1.472 αιτήσεις για τοποθέτηση.
Όπως αναφέρει η Human Rights Watch τα παιδιά αντιμετωπίζουν εξαιρετικά άσχημες συνθήκες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ζουν και κοιμούνται σε υπερπλήρη, βρώμικα κελιά, γεμάτα έντομα και τρωκτικά, μερικές φορές χωρίς στρώματα και στερούνταν την πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής.
Κάποια μάλιστα μαρτυρούν ότι έχουν πέσει θύματα κακομεταχείρισης από την αστυνομία.
Η έκθεση είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση https://www.hrw.org/node/293673/ 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: