Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

H Κολομβία άνοιξε τα σύνορα για χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας

Χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας πέρασαν τα σύνορα με την Κολομβία, που χθες άνοιξαν ξανά επίσημα έπειτα από ένα χρόνο, για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα βασικά αγαθά που βρίσκονται σε έλλειψη στην χώρα τους, που έχει βυθιστεί σε οικονομική κρίση.
Πάνω από 28.000 άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα από τις πρώτες μόλις ώρες που άνοιξαν το Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας 
Κάποιοι ταξίδεψαν από όλες τις περιοχές της χώρας για να σταθούν στην ουρά ελπίζοντας να περάσουν τα σύνορα. «Ήρθα μαζί με την οικογένεια μου για να κάνω κάποιες αγορές, καθώς δεν μπορούμε να βρούμε τίποτε να φάμε», δήλωσε 17χρονος φοιτητής μηχανολογίας, που ταξίδεψε 800 χλμ από το Μαρακάι.
Ελλείψεις βασικών τροφίμων και φαρμάκων παρουσιάζουν τα καταστήματα στην Βενεζουέλα. Οι ουρές εκατοντάδων, ακόμη και χιλιάδων ανθρώπων, είναι κοινό φαινόμενο, ενώ διαδηλώσεις και λεηλασίες αποτελούν καθημερινή υπόθεση.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου πολλοί άνθρωποι συνέχιζαν να περνούν τα σύνορα μέσα από χωματόδρομους, ρηχά ποτάμια, είτε πληρώνοντας αξιωματούχους.
Ο Νικολάς Μαδούρο έκλεισε αιφνιδιαστικά τον περασμένο Αύγουστο τα σύνορα με την Κολομβία, θέλοντας όπως υποστήριξε να προστατέψει την χώρα από παράνομους διακινητές και παραστρατιωτικούς.
Οι επικριτές του θεώρησαν την κίνηση ως ένα τέχνασμα για να στρέψει αλλού την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα που επιδεινώνονται.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανακοίνωσε το εκ νέου άνοιγμα των συνόρων την Πέμπτη, μαζί με τον κολομβιανό ομόλογο του Χουάν Μανουέλ Σάντος. 
«Ενδιαφερόμαστε για ένα νέο ξεκίνημα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με όλους τους παραγωγικούς τομείς της Κολομβίας», δήλωσε ο Μαδούρο την Πέμπτη, ενώ ο Σάντος επισήμανε πως το άνοιγμα των συνόρων θα γίνει «σταδιακά».
Στη συνοριογραμμή των δύο χωρών, έκτασης 2.219χλμ., επί σειρά ετών πραγματοποιείται παράνομη διακίνηση από οδοντόκρεμες και ζυμαρικά έως ναρκωτικά και όπλα. Ο Μαδούρο είχε κατηγορήσει την Κολομβία, μεταξύ άλλων, για την κρίση που βιώνει η χώρα του και το κλείσιμο των συνόρων έκανε τεταμένες τις σχέσεις της Βενεζουέλας με τις γειτονικές χώρες.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: