Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Συστάσεις στην Ελλάδα από τον ΟΗΕ: Προστατέψτε τους πρόσφυγες από τον χειμώνα και τις εγκληματικές ενέργειες

Τι δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για την προστασία των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα που έρχεται και να ενισχύσει την ασφάλεια στα κέντρα φιλοξενίας, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.
"Με τον χειμώνα να έρχεται, εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που ζουν σε εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν ακόμα κανονικές συνθήκες", επεσήμανε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας Φίλιπο Γκράντι σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα.
"Είναι σημαντικό να αναβαθμιστούν οι συνθήκες για την ελαχιστοποίηση των επικίνδυνων παραγόντων, στους οποίους αυτοί οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι. Και θα εκτεθούν ακόμα περισσότερο, όταν θα έρθει ο χειμώνας", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, υπάρχουν περισσότεροι από 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα κέντρα φιλοξενίας της χώρας, πολλά από τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε πρώην αποθήκες και στρατόπεδα. Υπάρχουν, ακόμη, άλλα 7.000 άτομα που μένουν εκτός των κέντρων, συμπεριλαμβανομένων των καταληψιών κτιρίων.
Ο Γκράντι, ο οποίος επισκέφτηκε δύο κέντρα στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε επίσης να αυξηθεί η αστυνομική δύναμη που απασχολείται στη φύλαξη των εγκαταστάσεων. "Υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε ορισμένα κέντρα. Η ανησυχία μου επικεντρώνεται στην καθημερινή ασφάλεια των ανθρώπων", δήλωσε ο Ιταλός επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας.
Και πρόσθεσε: "Υπάρχουν γυναίκες με παιδιά, χωρίς τους συζύγους τους, πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι, ηλικιωμένοι. Αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο. Υπάρχουν εγκληματικά στοιχεία που διεισδύουν στα κέντρα και τους εκμεταλλεύονται. Η απάντηση σε αυτό είναι να αυξηθεί η αστυνομική δύναμη".

Ανθή Κουτσουμπού
Πηγή: France24

Δεν υπάρχουν σχόλια: