Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Περιθωριοποιημένοι λόγω κρίσης οι Έλληνες νέοι

Πάνω από τους μισούς νέους Ευρωπαίους, ηλικίας 16-30 ετών, αισθάνονται ότι η οικονομική κρίση τούς έχει θέσει στο περιθώριο, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου, που διεξήχθη στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως, μπορεί να αισθάνονται περιθωριοποιημένοι λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να φύγουν από τη χώρα τους. 
Οι Έλληνες στην ερώτηση αν νιώθουν αποκλεισμένοι από την κοινωνική και οικονομική ζωή απαντούν «Ναι» σε ποσοστό 93% (το υψηλότερο στην Ε.Ε.), ενώ στην ερώτηση αν το εκπαιδευτικό σύστημα είναι προσαρμοσμένο στις υπάρχουσες εργασιακές συνθήκες απαντούν σε ποσοστό 74% αρνητικά.
Αυτοί που νιώθουν περισσ΄τερο περιθωριοποιημένοι είναι οι νέοι της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.
Η έρευνα που έγινε σε συνολικά 10.294 Ευρωπαίους, μεταξύ 9 και 25 Απριλίου, δείχνει σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα περισσότερα από τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι. 
Οι ερωτηθέντες, ιδιαίτερα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ισπανία, νιώθουν αποκλεισμένοι από την κοινωνική και την οικονομική ζωή. 
Παρά τις όποιες δυσκολίες, όμως, το ποσοστό αυτών που αισθάνονται υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα τους είναι αρκετά χαμηλό (15%).
Αν και περιθωριοποιημένοι, οι Έλληνες νέοι θα έφευγαν από τη χώρα μόνο σε ποσοστό 44%.
Μόλις το 32% των νέων Ευρωπαίων επιθυμεί να σπουδάσει ή να εργαστεί σε άλλη χώρα της Ε.Ε., ενώ παρά το γεγονός ότι το 90% αυτών θεωρούν ότι είναι σημαντικό να μάθουν για την Ε.Ε. και τη λειτουργία των θεσμών της, μόλις το 51% δηλώνουν ότι ψηφίζουν στις ευρωεκλογές.
Συντάκτης: Διαλεκτή Αγγελή
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: