Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Στην Τράπεζα της Ελλάδας και τα αποθεματικά Βουλής και νοσοκομείων

Στο Κοινό Ταμείο
Στην Τράπεζα της Ελλάδας μεταφέρονται τα αποθεματικά της Βουλής, όπως είχε συμβεί και με τα αποθεματικά άλλων δημόσιων φορέων, μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία, ο ΟΑΕΔ και ο ΕΟΠΥΥ.
Υπενθυμίζεται πως η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε αρνηθεί να μεταφερθούν τα αποθεματικά της Βουλής στην Τράπεζα της Ελλάδας, εμποδίζοντας να εφαρμοστεί σχετική απόφαση που είχε ψηφιστεί το Νοέμβριο του 2015.
Ωστόσο ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, συναίνεσε στη μεταφορά των αποθεματικών ύψους 67 εκατ. Ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας, στον οποίο έχουν μεταφερθεί και τα αποθεματικά των υπόλοιπων φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Συνεργάτες του προέδρου της Βουλής επισημαίνουν πως η απόφαση είναι προς το συμφέρον της Βουλής και του Δημοσίου. Αφήνοντας μάλιστα αιχμές για την άρνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να παραδώσει τα αποθεματικά της Βουλής, σημειώνουν με νόημα πως “αν είχε γίνει αυτό η Βουλή θα είχε κερδίσει 1,5 εκατ. ευρώ από τις αποδόσεις των επιτοκίων”.
Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση που έκανε λόγο για “σκούπισμα” και "ριφιφί" στα αποθεματικά, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως πρόκειται για υλοποίησης μιας τυπικής υποχρέωσης που έχει ψηφιστεί από τον Νοέμβριο του 2015 αλλά δεν είχε εφαρμοστεί από ορισμένους φορείς.
“Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, για λόγους χρηστής διαχείρισης και αποτελεσματικότητας, η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης γίνεται κεντρικά.
Τον Νοέμβριο του 2015, το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που προβλέπει, πρώτον την δημιουργία κοινού ταμείου, και δεύτερον, την υποχρέωση όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης να τοποθετήσουν το αποθεματικό τους εκεί”, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει:
“Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί έναν ατυχή αντιπερισπασμό στην επιτυχία των πρωτογενών πλεονασμάτων, την στιγμή που η κυβέρνηση ζητά την υλοποίηση της τυπικής τους υποχρέωση”.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: