Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Τρώτε φρούτα, προλαμβάνουν τον πρόωρο θάνατο

Η αξία της κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για την προαγωγή της υγείας είναι γνωστή. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα, τα πολλά φρούτα μειώνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και πρόωρο θάνατο.
Όπως έδειξαν οι ερευνητές του Τμήματος Υγείας του Πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, με επικεφαλής τον καθηγητή Ζενκμίνγκ Τσεν, οι άνθρωποι που τρώνε φρέσκα φρούτα καθημερινά ή έστω τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό και να πεθάνουν πρόωρα.
Στο κείμενο που δημοσίευσαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», εξηγούν πως ανέλυσαν επί επτά χρόνια στοιχεία για περίπου 500.000 άτομα, τα οποία δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου στην αρχή της μελέτης.
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τα περισσότερα φρούτα (κυρίως μήλα και πορτοκάλια) είχαν τη μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα. 
Ειδικότερα, μια μερίδα 100 γραμμαρίων φρούτων τη μέρα συσχετιζόταν με περίπου κατά το ένα τρίτο μικρότερη καρδιαγγειακή θνησιμότητα, τόσο μεταξύ των ανδρών όσο και μεταξύ των γυναικών.
Άλλωστε, τα φρούτα είναι πλούσια πηγή ωφέλιμων για την υγεία ουσιών, όπως καλίου, ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων βιοδραστικών συστατικών, ενώ περιέχουν λίγα λίπη και αλάτι, καθώς και σχετικά λίγες θερμίδες. 
Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα, είχαν υψηλότερο μέσο μορφωτικό επίπεδο, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερο σάκχαρο στο αίμα, ενώ ήσαν σε μικρότερο ποσοστό καπνιστές.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: