Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Πρόσκληση Συνεργασίας: «Προστατεύουμε τους Μαθητές και τους Νέους της Πόλης μας»

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και τα 15μελή Συμβούλια των 3 Γυμνασίων Έδεσσας και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Πέλλας «Όραμα», σας προσκαλούν να συμμετέχετε στη δράση προστασίας των μαθητών της πόλης μας με τίτλο «Προστατεύουμε τους Μαθητές και τους Νέους της Πόλης μας»
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αυτής σας ζητάμε να συμβάλλετε στην εφαρμογή του Ν. 3730/2008 (ΦΕΚ Α΄262/23.12.2008) – Προστασία Ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις.
Απόσπασμα του Νόμου:
Άρθρο 1 – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Β) Ανήλικοι είναι όποιοι ΔΕΝ έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους.
Άρθρο 2- ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΠΝΟΥ
Από τη δημοσίευση του παρόντος ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους
Άρθρο 4 – ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
Απαγορεύεται σε ανηλίκους η είσοδος και παραμονή, καθώς και οποιαδήποτε μορφής απασχόληση σε κέντρα διασκεδάσεων και αμιγή μπαρ καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε όλα τα δημόσια κέντρα, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ιδιωτικών εκδηλώσεων.
Ολόκληρος ο Νόμος ηλεκτρονικά στη διεύθυνση:
 http://www.elinyae.gr/el/lib_file_upload/262a_08.1231762420218.pdf


Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 με σημείο εκκίνησης το Κέντρο Πρόληψης «Όραμα» και τη συμμετοχή εκπροσώπων των 15μελών Συμβουλίων του 1ου και 2ου Γυμνασίου Έδεσσας και εκπροσώπων των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και των 3 Γυμνασίων της Έδεσσας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ (περίπτερα, σούπερ μάρκετ, κτλ.) καθώς και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ-μπαρ) και ζητήθηκε η συνεργασία των παραπάνω για τη μη πώληση αλκοόλ σε Μαθητές, προκειμένου να εφαρμοστεί ο Ν.3730/2008 – Προστασία Ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά.
Η ενημέρωση των παραπάνω πλαισιώθηκε και υποστηρίχθηκε και από τον Δ/ντή Ασφαλείας Έδεσσας.
Το Κέντρο Πρόληψης Ν. Πέλλας «Όραμα» με αφορμή την υψηλή κατανάλωση αλκοόλ που παρατηρείται κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Αποκριάτικων εκδηλώσεων τόσο από Ενήλικες όσο και από Ανηλίκους με επικίνδυνες για την Ασφάλεια και την Υγεία τους συνέπειες, θέλει να υπενθυμίσει τις ευθύνες τόσο των ίδιων των Γονέων για την προστασία των παιδιών τους, αλλά και των ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και καταστημάτων πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ.
Όπως μας έγινε γνωστό θα διενεργούνται έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες αναφορικά με την τήρηση του Ν.3730/2008 (ΦΕΚ Α΄ 262/23.12.2008). 

Με εκτίμηση
Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος
Λάζαρος Σιάντσης
Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια: