Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Και οι πενταμηνίτες έχουν δικαιώματα

Σε μια πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση εναρμόνισης των δικαιωμάτων στη χορήγηση αδειών των απασχολουμένων στη λεγόμενη κοινωφελή εργασία με την κείμενη εργασιακή νομοθεσία προέβη το υπουργείο Εργασίας.
Με εγκύκλιό της προς την ΚΕΔΕ, κοινοποιούμενη και στον ΟΑΕΔ, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Αλλων Πόρων, Δ. Χαλικιά, διευκρινίζει το πλαίσιο χορήγησης αδειών στους «ωφελούμενους».
Στόχος είναι να κλείσει όποιο «παράθυρο» ευνοεί την εκμετάλλευσή τους από τους επιβλέποντες φορείς –εν προκειμένω τους δήμους–, κάτι που θα γίνει οριστικά με την επόμενη και πιο ουσιαστική κίνηση, την υπογραφή της απαιτούμενης τροποποιητικής κοινής υπουργικής απόφασης.
Σύμφωνα με κύκλους της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου, το κείμενο της απόφασης έχει υπογραφεί από το υπουργείο Εργασίας, έχει σταλεί στα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Παιδείας, Πολιτισμού) για τη συγκέντρωση των υπόλοιπων απαιτούμενων υπογραφών και εκτιμάται ότι η απόφαση θα εκδοθεί εντός των επόμενων 10-15 ημερών.
Στην εγκύκλιό της, η κ. Χαλικιά επικαλείται την υφιστάμενη νομοθεσία και διευκρινίζει ότι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην κοινωφελή εργασία έχουν δικαίωμα:
■ Στις άδειες κυοφορίας/λοχείας
■ Στις διευκολύνσεις λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων
■ Σε κανονική άδεια μετ’ αποδοχών
■ Στις αναρρωτικές άδειες
■ Οσον αφορά την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων στα προγράμματα, εφαρμόζεται πλήρως η κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία ως προς τα δικαιώματα σε κοινωνικοασφαλιστικές παροχές σε είδος και σε χρήμα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την αυξημένη προστασία θυμάτων εργατικών ατυχημάτων, η οποία αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβρη, με άλλη εγκύκλιό της, η κ. Χαλικιά είχε αποσαφηνίσει ότι οι πενταμηνίτες που υπέστησαν εργατικό ατύχημα «συνεχίζουν να αμείβονται χωρίς καμία διακοπή και χωρίς υποχρέωση να αναπληρώσουν τις ημέρες κατά τις οποίες απουσιάζουν λόγω του εργατικού ατυχήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: