Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

6 στους 10 Έλληνες ως 34 ετών μένουν στο πατρικό τους

Έρευνα της Eurostat δείχνει την τραγικοί οικονομική κατάσταση των νέων στην Ελλάδα που κι αν ακόμη ανήκουν στους τυχερούς που έχουν δουλειά, είναι αναγκασμένοι να ζουν για χρόνια με τους γονείς τους. 
Επιστροφή στο πατρικό... αυτό είναι το σλόγκαν που συνοδεύει άρθρο του bloomberg, το οποίο και επικαλείται έρευνα της Eurostat για την κατάσταση των νέων στην Ελλάδα. Τα νούμερα είναι αποκαρδιωτικά, ακόμη και για την Ελλάδα που είχε παράδοση στο να μένει στο πατρικό της μέχρι να "ανεβεί τα σκαλιά της εκκλησίας". Από τη μέρα της κρίσης το ποσοστό εκείνων που διαμένουν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους εκτοξεύτηκε και πλέον το 63,5% των νέων από 18 έως 34 ετών απολαμβάνει το σπιτικό φαγητό και τα σιδερωμένα ρούχα της μαμάς.
Κι όμως αυτός ο αριθμός δεν είναι ο υψηλότερος της Ευρώπης, αφού στην επιστροφή στη μεγάλη οικογένεια πρωτοστατεί η Ιταλία με ποσοστό που αγγίζει το 66%. Πίσω από τις δύο μεσογειακές χώρες η έτερη χτυπημένη από την κρίση Ισπανία με ποσοστό που φτάνει το 57%.
Χωρίς δουλειά και στο σπίτι με τη μαμά και το μπαμπά
Η εξήγηση για την επιστροφή στο πρότυπο οικογένειας της δεκαετίας του '50 είναι απλή. Η ανεργία στις νεότερες ηλικίες έχει χτυπήσει ταβάνι τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία και την Ιταλία, πράγμα που πολύ απλά σημαίνει πως εφόσον 1 στους 2 δεν έχει δουλειά, εύλογα δεν θα μπορεί να μένει και μόνος του.
Οι χώρες που εξαφανίζονται
Σε όλα αυτά έρχεται φυσικά να προστεθεί και η ραγδαία επιδείνωση του ήδη διογκωμένου προβλήματος της υπογεννητικότητας. Το άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά. "Ποιος μπορεί να αντέξει οικονομικά την απόκτηση παιδιών; Όχι οι Έλληνες. Οι πολίτες στην Ελλάδα δεν κάνουν παιδιά. και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει γι' αυτό;" αναφέρει το άρθρο που σημειώνει πόσο ακριβό σπορ είναι να μεγαλώνει κανείς παιδιά.
Το άρθρο κλείνει με μια τρομερή διαπίστωση που όλοι έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. "Για την ώρα οι γονείς μπορούν να συντηρήσουν τα ενήλικα παιδιά τους, αλλά σύντομα θα πρέπει να συμβεί το αντίστροφο. Και τότε, τι;".

Πηγή: bloomberg

Δεν υπάρχουν σχόλια: