Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Τα πρώτα 40 μέτρα της κυβέρνησης

Σε σαράντα εξαγγελίες με άμεσο ή βραχυπρόθεσμο -στην πλειονότητά τους- ορίζοντα υλοποίησης εξειδικεύονται οι προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε ο Αλέξης Τσίπρας το απόγευμα της Κυριακής στη Βουλή.
Αναλυτικά οι προγραμματικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα:

1. Παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε χιλιάδες οικογένειες και νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της κρίσης.
2. Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων του δημοσίου τομέα: των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, των σχολικών φυλάκων, των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.
3. Μείωση σχεδόν κατά το ήμισυ του στόλο των περίπου 700 αυτοκινήτων στα υπουργεία.
4. Πώληση κυβερνητικών αυτοκίνητων που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ.
5. Πώληση σε πρώτο στάδιο τους ενός ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη.
6. Επανεξέταση και κατάργηση του προνομίου του βουλευτικού αυτοκινήτου («δεν πιστεύω ότι οι βουλευτές μας στερούνται της οικονομικής δυνατότητας να μετακινούνται με δικά τους έξοδα», είπε στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας).
7. Περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30%
8. Μείωση της φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%.
9. Κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.
10. Ρύθμιση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια.
11. Αλλαγή του συστήματος επιλογής προϊσταμένων.
12. Απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης: («Με την ολοκλήρωση των νέων Οργανισμών των Υπουργείων καμία δημόσια υπηρεσία δεν θα ζητά πιστοποιητικά από πολίτες ή επιχειρήσεις που πιστοποιούν πληροφορίες ή στοιχεία που ήδη κατέχει κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία»).
13. Κινητοποίηση του ΣΔΟΕ ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών: (λίστα Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες, λίστα Λαγκάρντ, λίστα Λίχτενστάιν)
14. Σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.
15. Κινητοποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τον έλεγχο της νομιμότητας των δημοσίων συμβάσεων και των προμηθειών του Δημοσίου.
16. Ελεγχος στον τραπεζικό δανεισμό («Τέλος στα θαλασσοδάνεια που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση σκοτεινών σκοπιμοτήτων και συντήρησης ολιγαρχικού καθεστώτος», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας).
17. Κατάργηση των «αντισυνταγματικών διατάξεων που παρέχουν ασυλία στα ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος».
18. Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια.
19. Εκκίνηση ελέγχου των δημοσίων συμβάσεων για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία πλημμελειών οποιουδήποτε είδους με στόχο την ικανοποίηση του ελληνικού δημοσίου.
20. Επανασύσταση με νόμο της ΕΡΤ («από μηδενική βάση»).
21. Άμεση εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τον έλεγχο των οικονομικών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των άλλων μέσων ενημέρωσης.
22. Προκήρυξη διαγωνισμών για την ανοιχτή διαφανή και σύμφωνη με τους ισχύοντες νόμους, αδειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
23. Επαναφορά του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς
24. Μετατροπή της ΕΥΠ σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας, («με αποκλειστική αρμοδιότητα την εξωτερική ασφάλεια»).
25. Άμεση ψήφιση του Νόμου περί ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.
26. Καθιέρωση ενιαίας και προοδευτικής φορολογικής κλίμακας χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους.
27. Θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ.
28. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
29. Θέσπιση 100 δόσεων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
30. Κατάργηση της ρύθμισης που μετατρέπει το αδίκημα της μη πληρωμής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές
31. Άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις, επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας.
32. Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μέχρι το 2016
33. Συνυπολογισμός σε κάθε πρόταση για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας των παρεχόμενων εγγυήσεων σεβασμού της εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας
34. Ιδρυση ενδιάμεσου δημόσιου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων και επιχειρηματικών δανείων.
35. Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη σε μη αναγνωρισμένα Τραπεζικά ιδρύματα, μέχρι τη νομοθετική ρύθμιση των ζητημάτων
36. Ιδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, για την υπέρβαση της χρηματοδοτικής ασφυξίας και την ουσιαστική διευκόλυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
37. Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.
38. Επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, ως δώρο Χριστουγέννων, στο τέλος του 2015, σε όσους λαμβάνουν λιγότερα από 700 Ευρώ μηνιαίως.
39. Ιδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου και της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου
40. Άμεση κατάργηση της επιλογής των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα θεμάτων.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: