Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Ιατρεία και συνταγές χωρίς επιβάρυνση - Τέλος το 5εύρο και το 1 ευρώ

Καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, με κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, κατάργηση της επιβάρυνσης του 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ και πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων, προωθεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Οι αλλαγές δρομολογούνται αμέσως, έπειτα από αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε χθες απολογιστικές εκθέσεις από τις διοικήσεις όλων των φορέων και των οργανισμών. Θα ακολουθήσει αξιολόγηση και «πολλές παραιτήσεις» στελεχών, όπως ανέφερε χθες στο «Εθνος» ο νέος υπουργός.
Αλλαγές δρομολογούνται και στο φάρμακο, με κατάργηση της ασφαλιστικής τιμής, η οποία έχει επιβαρύνει σημαντικά τους ασθενείς. Μελετάται, επίσης, η δημιουργία κρατικής φαρμακαποθήκης και φαρμακοβιομηχανίας.
Οι συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα ξεκινούν από μηδενική βάση. Η σχέση με ιδιώτες κλινικούς γιατρούς θα διαμορφωθεί στη λογική συλλογικών συμβάσεων, με όρους που θα συμφέρει το κοινωνικό σύνολο.
Κατά την ανάγνωση των προγραμματικών της θέσεων, η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με δημόσιο χαρακτήρα. Εκτιμάται ότι με τη βελτίωση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης θα επέλθει σημαντική αναβάθμιση και της νοσοκομειακής φροντίδας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο: Για επείγουσα αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας. Καθολική και χωρίς εξαιρέσεις πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, στις εξετάσεις, στα φάρμακα και στη νοσηλεία που έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, για να υπάρξει αισθητή βελτίωση στο σύστημα Υγείας χρειάζεται στοχευμένη ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό. Η σχέση εργασίας όλων των νεοπροσλαμβανόμενων εργαζομένων θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και θα περιλαμβάνει αξιακό σύστημα εισδοχής και ανέλιξης.
Για τα ναρκωτικά προβλέπεται επέκταση των δημόσιων προγραμμάτων υποκατάστασης στην κοινότητα και σε κλινικές αποτοξίνωσης για όλες τις εξαρτησιογόνες ουσίες στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία.
Κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του υπουργείου, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί, σημειώνοντας ότι οι εξειδικευμένες στοχεύσεις θα αναγνωστούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Εκεί -είπε- θα επαναληφθεί η δέσμευση της κυβέρνησης να εξαντλήσει όλα τα πολιτικά και οικονομικά περιθώρια, ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι στην Υγεία υπάρχουν «πάρα πολλά και διαπλεκόμενα συμφέροντα», στέλνοντας, όμως, το μήνυμα ότι η πολιτική ηγεσία είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί μόνο το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Ο κ. Κουρουμπλής ευχαρίστησε τον προκάτοχό του κ. Βορίδη, λέγοντας ότι «φεύγει ένας πατρίκιος και έρχεται ένας πληβείος»... Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο υπουργός θα φέρει γνώση και ευαισθησία: «Είναι ένας έμπειρος και δυναμικός κοινοβουλευτικός. Εχουμε διασταυρώσει ξίφη αρκετές φορές. Ελπίζω ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να το κάνουμε αυτό και στο μέλλον».
Περιγράφοντας το στίγμα των ενεργειών της νέας ηγεσίας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ήταν στενός συνεργάτης του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά όταν θεμελιωνόταν το ΕΣΥ. Η εντολή -τόνισε- του πολιτικού μου πατέρα Ανδρέα Παπανδρέου ήταν η ακόλουθη:
«Θέλουμε ένα σύστημα Υγείας που να εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες στην πιο κρίσιμη και δύσκολη στιγμή της ζωής του ανθρώπου. Δηλαδή να μην υπάρχουν διακρίσεις μπροστά στη ζωή και στον θάνατο».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: