Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Τσε Γκεβάρα: «Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα ακόμη άθλημα, αλλά ένα όπλο της επανάστασης»

Η «Jesus Maria» είναι μια μικρή πόλη στην επαρχία της Κόρδοβα στην Αργεντινή με 27.000 κατοίκους. Είναι η πόλη στην οποία εδρεύει η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα με το όνομα του Τσε Γκεβάρα.  
Η «Jesus Maria» είναι μια μικρή πόλη στην επαρχία της Κόρδοβα στην Αργεντινή με 27.000 κατοίκους. Βρίσκεται 49 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, στην κοιλάδα Sierras Chicas. Η ονομασία της προήλθε από ένα ράντσο, μετέπειτα μοναστήρι που ιδρύθηκε από τους ιεραπόστολους της «Κοινωνίας του Ιησού»…
Ο λόγος, ωστόσο, για τον οποίο ασχολούμαστε με την συγκεκριμένη, μικρή Αργεντίνικη πόλη δεν είναι το παρελθόν της αλλά μια πρωτοβουλία του… παρόντος που την κάνει για κάποιους ξεχωριστή.
Βλέπετε, στην συγκεκριμένη πόλη δημιουργήθηκε μια ποδοσφαιρική ομάδα αφιερωμένη «με την ψυχή και το σώμα» στον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.
Για να κατανοήσουμε όμως το παρόν, ας πάμε πίσω, τότε, στο 1967. Όταν δολοφονήθηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ξέσπασαν ταραχές στο Μπουένος Άιρες, με το κλίμα των δρόμων να μην αφήνει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο.
Κι αν ο ίδιος υποστήριζε την Ροζάριο, στο διάστημα εκείνο αρκετοί αγώνες διακόπηκαν από τον στρατό και την αστυνομία, καθώς φίλαθλοι της Ιντεπεντιέντε, της Φεροκαρίλ Οέστε, της Μπόκα Τζούνιορς και της Τσακαρίτα κατάφερναν να δώσουν μια άλλη διάσταση στα ποδοσφαιρικά παιχνίδια, ουρλιάζοντας στις κερκίδες: «Τσε. Τσε!».
Πέρασαν χρόνια από τότε αλλά στην Αργεντινή δεν ξέχασαν… Και στις 16 Δεκεμβρίου του 2006 ήρθε το Jesus Maria να πρωτοστατήσει καθώς σε αυτή την μικρή πόλη, στην οποία ο Τσε Γκεβάρα έζησε αρκετά σε μικρή ηλικία, δημιουργήθηκε το πρώτο αθλητικό σωματείο με το όνομά του.
Γεννήθηκε με πρωτοβουλία του προπονητή Claudio Ibarra και της  Monica Nielsen όπου μαζί με επτά ακόμη άτομα κατάφεραν να πετύχουν την συγχώνευση δύο μικρότερων κλαμπ και να δημιουργήσουν το Social Club, Atletico and Deportivo Ernesto Che Guevara.
Έναν χρόνο μετά, το 2007, σε συνέντευξή της η πρώτη πρόεδρος της ομάδας Μonica Nielsen είχε πει: «Σήμερα έχουμε 27 παίκτες για την πρώτη ομάδα και τους αναπληρωματικούς, συμμετέχουμε στο Columbus League και θέλουμε να φτάσουμε ακόμη πιο ψηλά. Η ιδέα είναι ο ανταγωνισμός και η νίκη αν είναι εφικτή, αλλά το έργο μας έχει κοινωνικό σκοπό. Να μπορούμε να σώζουμε ζωές μέσα από τον αθλητισμό. Είναι σαφές ότι οι ιδέες του Τσε είναι πάνω από 11 παιδιά τρέχουν μετά από μια μπάλα»
Από την πλευρά του, ο  Claudio  ο τότε προπονητής της ομάδας έλεγε χαρακτηριστικά: «Είμαι υπερήφανος για την ομάδα μου, είναι η καλύτερη ομάδα που έχω προπονήσει, υπάρχουν εργάτες, οικοδόμοι, φοιτητές και παίζουμε όλα τα συστήματα και με ενθουσιασμό». Πλέον, υπάρχουν και παιδικά τμήματα με δεκάδες μικρούς αθλητές.
«Ο Τσε ήταν ένας επαναστάτης, αλλά ένας επαναστάτης με αιτία, και αυτό είναι που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά», τα λόγια της προέδρου.

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα ακόμη άθλημα, αλλά ένα όπλο της επανάστασης», τα λόγια του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Της Αλέκας Ζουμή
Πηγή: stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: