Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Ξεκινούν stress tests για τα... όρια της εθνικής σύνταξης

Με νέο τρόπο θα υπολογίζονται οι συντάξεις στο Δημόσιο και σε όλα τα Ταμεία από την 1η Ιανουαρίου 2015 και για τον σκοπό αυτόν συγκροτείται επιτροπή στο υπουργείο Εργασίας.
Σημειώνεται πως η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων προβλέπεται στον νόμο 3863, που ψηφίστηκε το 2010 αλλά θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά.
Η συγκρότηση της επιτροπής προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που δημοσιεύει σήμερα η «Οικονομία».
Στην απόφαση χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως «έργο της ομάδας εργασίας είναι η διερεύνηση και ο εντοπισμός προβλημάτων, καθώς και η εισήγηση προτάσεων για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ομαλή μετάβαση στις ρυθμίσεις του ν.3863/2010».
Ουσιαστικά στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στο Δημόσιο και σε όλα τα Ταμεία (όπως προβλέπεται σε Νόμο του 2010).
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι αλλαγές αγγίζουν μόνον όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 και δεν επηρεάζουν τους νυν συνταξιούχους. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας έχει υπογραμμίσει πως: για 2,65 εκατομμύρια συνταξιούχους δεν αλλάζει το παραμικρό. Δεν πρόκειται να έχουν ούτε ένα ευρώ μείωση στις κύριες συντάξεις από το νέο σύστημα υπολογισμού.
14 μέλη
Η επιτροπή -που θα έχει 14 μέλη- πρόκειται να ολοκληρώσει το έργο της στο τέλος του έτους. Πρόεδρος θα είναι ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ενώ θα συμμετάσχουν οι διοικητές των ταμείων, η πρόεδρος της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και προϊστάμενοι των γενικών διευθύνσεων του υπουργείου και των ταμείων.
Με βάση τον νόμο 3863, από την 1η Ιανουαρίου 2015 το χορηγούμενο ποσό από τα ταμεία κύριας ασφάλισης θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής σύνταξης και της αναλογικής σύνταξης. Το ποσό της βασικής σύνταξης θα είναι σταθερό, ενώ η αναλογική σύνταξη θα εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης. Πάντως τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 θα υπολογίζονται με το ισχύον σύστημα και χωρίς καμία αλλαγή.
Τέλος πρέπει να επισημανθεί πως από τη νέα χρονιά θα υπάρξει μία ακόμα αλλαγή, που θα αφορά στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Συγκεκριμένα θα τεθεί σε ισχύ η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ρύθμιση που θα εφαρμοστεί «πιλοτικά» από τον Ιούλιο στο ΕΤΕΑ (επικουρικό μισθωτών) και τη νέα χρονιά θα... επεκταθεί και στους υπόλοιπους φορείς.
Η επιτροπή
Στη συγκρότηση επιτροπής για την ομαλή «μετάβαση» στον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2015 προχωρά το υπουργείο Εργασίας. Σε απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προβλέπεται πως το έργο της επιτροπής ξεκινά αμέσως και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.
1 360 ευρώ η βασική σύνταξη
Το καταβαλλόμενο ποσό της βασικής σύνταξης αναμένεται να καθοριστεί στα 360 ευρώ τον μήνα. Με βάση τον νόμο 3863/10, το ποσό αυτό αφορά ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Το ποσό αυτό είναι ενιαίο για τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων (πλην ΟΓΑ), τους δημοσίους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς, τους εργαζόμενους στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στους ΟΤΑ. Το τελικό ποσό που θα χορηγούν τα ταμεία θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.
2 Το τελικό ποσό με την αναλογική
Η αναλογική για όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2011. Το καταβαλλόμενο ποσό θα είναι σε άμεση συνάρτηση με τον χρόνο ασφάλισης, ο οποίος δεν μπορεί να είναι μικρότερος του ενός πλήρους έτους ασφάλισης ή των 300 ημερών. Το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης θα υπολογίζεται με συγκεκριμένους συντελεστές ανάλογα με τα έτη ασφάλισης που έχει ο υποψήφιος συνταξιούχος. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 0,80% έως και 1,50%. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως το τελικό ποσό σύνταξης καθορίζεται για όλα τα έτη με βάση τον συντελεστή που αντιστοιχεί στο τελευταίο πλήρες έτος ασφάλισης.
3 Για ασφαλισμένους έως και το 2010
Για όσους ασφαλίστηκαν μέχρι το τέλος του 2010 και θεμελιώνουν δικαίωμα μετά το 2015, το τμήμα της αναλογικής σύνταξής τους, που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως το τέλος του 2010 υπολογίζεται με βάση το «παλαιό» σύστημα (δηλαδή αυτό που ισχύει μέχρι το τέλος του έτους). Ωστόσο το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο διάστημα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 υπολογίζεται με βάση τους νέους συντελεστές (το ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης κυμαίνεται από 0,8% έως 1,50% ανάλογα με τα έτη ασφάλισης).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: