Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Χριστούγεννα... από τα παλιά στα χιονοδρομικά της βόρειας Ελλάδας

Αυξημένη η κίνηση στους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. Μειωμένες τιμές και προσφορές, πού αναμένεται βουλγαρική «απόβαση», ποιο χιονοδρομικό υπολειτουργεί.

Μνήμες 2009-2010 φέρνει στους ξενοδόχους των δημοφιλών χειμερινών τουριστικών προορισμών της βόρειας Ελλάδας η μέχρι στιγμής εικόνα των προκρατήσεων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Στους περισσότερους προορισμούς το τουριστικό ρεύμα που αναμένεται την περίοδο των γιορτών έχει ενισχυθεί σημαντικά σε σχέση με πέρσι, παρουσιάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και διψήφια αύξηση.

Οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται κοντά στα χιονοδρομικά κέντρα βλέπουν με ικανοποίηση να κλείνουν δωμάτια από Έλληνες τουρίστες, ενώ εκτιμούν πως με τις κρατήσεις τις τελευταίας στιγμές οι πληρότητες μπορούν να αγγίξουν ακόμη και το 95-100%. Εξάλλου, η πλειονότητα των ξενοδόχων είτε έχει διατηρήσει είτε έχει μειώσει τις τιμές από πέρσι, ενώ πολλά μεγάλα ξενοδοχεία προσφέρουν ρεβεγιόν στην τιμή της διανυκτέρευσης.

Βουλιάζει ο Άγιος Αθανάσιος

Στο 85-90% ανέρχεται η μέχρι στιγμής πληρότητα στο γραφικό χωριό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, δίπλα στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρας – Καϊμάκτσαλαν, στην Πέλλα. Το χωριό έχει εδώ και ημέρες φορέσει τα γιορτινά του και περιμένει τους επισκέπτες, οι οποίοι αναμένεται και φέτος να το κατακλύσουν. Για όσους σκέφτονται να περάσουν ένα διήμερο στο χωριό, υπάρχουν ακόμη δωμάτια και για τα Χριστούγεννα, με τις τιμές τους να ξεκινούν από 80 ευρώ για δίκλινο.

Στα ευχάριστα είναι και η λειτουργία, χωρίς προβλήματα του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο έχει ανοίξει τις πύλες του στους σκιέρ από τις 19 Δεκεμβρίου. Πέρσι το Καϊμάκτσαλαν είχε μείνει κλειστό ακόμη και μέσα στις γιορτές, ωστόσο φέτος, με τη διαχείρισή του από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), όλα δείχνουν πως θα λειτουργήσει κανονικά.

«Υπάρχουν ακόμη δωμάτια και για τα Χριστούγεννα και για την Πρωτοχρονιά, ενώ η πληρότητα για το ενδιάμεσο διάστημα φτάνει το 70%», δηλώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, Ηλίας Τσούτσας, ο οποίος σημειώνει πως φέτος παρατηρείται ένα ελαφρώς αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Ανοιχτό υποτυπωδώς το Σέλι – Αυξημένες πληρότητες στο Φαλακρό

Μπαράζ ακυρώσεων παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στους ορεινούς προορισμούς της Βέροιας και της Νάουσας και κυρίως στο δύο χιονοδρομικά κέντρα, το Σέλι και τα 3-5 Πηγάδια, λόγω της έλλειψης χιονιού στην περιοχή.

«Παρότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες η πληρότητα ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα, ίσως και λίγο καλύτερα από πέρσι, το γεγονός ότι δεν έχει χιονίσει, έχει οδηγήσει τους περισσότερους να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτρης Μάντζιος.
Το χιονοδρομικό κέντρο Σέλι, μετά από αρκετές ημέρες που ήταν κλειστό, άνοιξε το Σάββατο, ωστόσο δεν προσφέρει τη δυνατότητα σκι, παρά μόνο βόλτα στους επισκέπτες, ενώ το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια λειτουργεί με τεχνητό χιόνι. «Πλέον για τα Χριστούγεννα η πληρότητα των ξενοδοχείων φτάνει το πολύ μέχρι 35%, ενώ η κατάσταση βελτιώνεται λίγο την Πρωτοχρονιά, όπου βλέπουμε πληρότητες της τάξης του 60-65%. Βέβαια, αν δεν χιονίσει μέχρι τότε, είναι προφανές πως θα υπάρξει νέο κύμα ακυρώσεων», σημειώνει.

Οι ξενοδόχοι στις ορεινές περιοχές της Ημαθίας έχουν διατηρήσει τις τιμές του 2008, οι οποίες, όπως σημειώνουν, ήταν ήδη αρκετά μειωμένες. Χαρακτηριστικά, η διανυκτέρευση σε ένα δίκλινο ανέρχεται στα 60-75 ευρώ, με πρωϊνό, σε ένα ξενοδοχείο 3 αστέρων, ενώ στα τετράστερα και πεντάστερα κυμαίνεται από 70 έως 90 ευρώ.

Με τιμές μειωμένες κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με πέρσι ετοιμάζονται να υποδεχθούν τους εκδρομείς οι ξενοδόχοι της Δράμας, όπου δεσπόζει το χιονοδρομικό κέντρου Φαλακρό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Άγγελο Καλλία, στα ορεινά καταλύματα η πληρότητα αγγίζει το 75% στις περίπου 600 κλίνες, από 60% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρσι, με τις τιμές για ένα δίκλινο να ανέρχονται στα 60-70 ευρώ.

Απόβαση των Βουλγάρων στην Πιερία

Σε διψήφια επίπεδα ανέρχεται η αύξηση της τουριστικής κίνησης από Βούλγαρους στην Πιερία, ακόμη και στα ξενοδοχεία που βρίσκονται παραθαλάσσια. Στα καταλύματα που βρίσκονται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχώρι, η πληρότητα αγγίζει το 80% για το τριήμερο των Χριστουγέννων, ενώ σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα κινούνται οι κρατήσεις για την Πρωτοχρονιά.

«Φέτος βλέπουμε ένα μεγάλο τουριστικό κύμα από τη Βουλγαρία, τόσο στα ορεινά όσο και στα παραθαλάσσια ξενοδοχεία. Μάλιστα, οι Βούλγαροι, σε αντίθεση με τους Έλληνες, δείχνουν διάθεση να μείνουν για περισσότερες ημέρες από το παραδοσιακό τριήμερο», σημειώνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Αφροδίτη Λέινα.

Η ίδια αναφέρει πως ειδικά για τους Έλληνες επισκέπτες υπάρχουν αρκετά μειωμένες τιμές, που κυμαίνουν στα 35-40 ευρώ με πρωϊνό και φθάνουν μέχρι τα 120 ευρώ στα τετράστερα, μαζί με το ρεβεγιόν. «Πάντα κάνουμε καλύτερες τιμές για τους Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι στα περισσότερα ξενοδοχεία θα βρουν φθηνότερα δωμάτια από αυτά που διαφημίζονται», τονίζει.

Στο 70-80% είναι η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία που βρίσκονται στα Ζαγοροχώρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Κωσταντίνο Βλάχο. Η μέση τιμή στην περιοχή κυμαίνεται από 45 έως 55 ευρώ.

του Αλέξανδρου Μητάκη
Πηγή: Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: