Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Ευρωβαρόμετρο: «Οχι» στην ΕΕ λέει το 75% των Κυπρίων

Απαξιωτική κρίση για την ΕΕ (75%) και το πολιτικό σύστημα (91%) έχουν οι Κύπριοι, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ευρωβαρόμετρο». 
Εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μόνο το 17% των Κυπρίων, ενώ το 75% απάντησε «όχι». Οι μέσοι όροι στην ΕΕ ήταν 31% και 58% αντίστοιχα.
Στην ερώτηση, εάν η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη σημερινή λιτότητα το 77% των Κυπρίων απάντησε «ναι» και το 19% «όχι».
Η κρίση και η λιτότητα έχουν μειώσει τον αριθμό των υποστηρικτών της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και του ευρώ, που είναι πλέον μειοψηφία. Στην ερώτηση, εάν υποστηρίζουν την ΟΝΕ και το ευρώ, το 44% των Κυπρίων τάχθηκε υπέρ και το 52% κατά. Στην περυσινή δημοσκόπηση και οι δύο πλευρές κατέγραφαν 47%.
Στην ερώτηση σε ποιά κατεύθυνση κινείται η χώρα, το 64% των Κυπρίων θεωρεί ότι βρίσκεται σε λάθος πορεία, ενώ μόνο το 13% πιστεύει ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Το 91% των Κυπρίων δεν έχουν εμπιστοσύνη στα κόμματα, ενώ μόλις το 18% εμπιστεύεται τους βουλευτές. Κάπως διασώζεται η κυβέρνηση, στην οποία έχει εμπιστοσύνη το 26% των Κυπρίων , ενώ το 68% απάντησε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη. Πάντως, το ποσοστό των πολιτών που εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση στην Κύπρο είναι υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ (23%). Το 97% των Κυπρίων χαρακτηρίζει την οικονομική κατάσταση στη χώρα «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ μόνο το 3% εκφράζει αντίθετη άποψη. Για τους επόμενους 12 μήνες το 7% των Κυπρίων βλέπει βελτίωση της κατάστασης, το 72% επιδείνωση και 19% στασιμότητα.
Στην ερώτηση για το πως είναι η προσωπική επαγγελματική τους κατάσταση, οι Κύπριοι σε ποσοστό 27% απαντούν «καλή» και 39% «κακή». Οι μέσοι όροι των απαντήσεων στην ΕΕ ήταν 54% και 29%.
Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Κύπριοι σε ποσοστό 58% την χαρακτηρίζουν «κακή» έως «πολύ κακή», ενώ το 42% την χαρακτηρίζει «καλή» έως «πολύ καλή». Στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 63% («καλή» έως «πολύ καλή») και 35% («κακή» έως «πολύ κακή»). Για τους επόμενους 12 μήνες το 4% προβλέπει βελτίωση, το 50% επιδείνωση και το 42% στασιμότητα.
Για την κατάσταση της απασχόλησης, το 98% των Κυπρίων τη χαρακτηρίζει «κακή» έως «πολύ κακή», και μόνο το 2% θεωρεί ότι είναι «καλή». Για τους 12 επόμενους μήνες μόνο το 5% προβλέπει βελτίωση της κατάστασης στην Κύπρο στον τομέα της απασχόλησης, ενώ το 74% προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση.
Εμπιστοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη έχει το 18% των Κυπρίων, ενώ το 74% απάντησε «όχι».

Πηγή: enet.gr

Και να φανταστείτε ότι είναι «φρέσκοι» στην λιτότητα και τα μνημόνια... Βέβαια οι Κύπριοι την έχουν πατήσει από πολλές διεθνείς ενώσεις και οργανισμούς και μοιραία τις απαξιώνουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: