Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Η βαθμολογία της Α1, η επόμενη αγωνιστική και ο απολογισμός του πρώτου γύρου

Ο πρώτος γύρος στην Α1 τέλειωσε και σε λίγο ετοιμάζεται να μας αφήσει και το 2013.  Κι αν για το 2013 ως το τρίτο σκληρό μνημονιακό έτος και το έκτο συνεχόμενης λιτότητας, νοιώθουμε ξεκάθαρα τα χειρότερα συναισθήματα από κοινωνικοπολιτική άποψη, για το ποδοσφαιρικό 2013 αλλά και για τον πρώτο γύρο του φετινού πρωταθλήματος που επίσης είναι άμεσα επηρεασμένα από την οικονομική κρίση, τα αισθήματα είναι ανάμεικτα. Θυμόμαστε με απογοήτευση την απώλεια ενός ακόμη κυπέλλου, κι ενός πρωταθλήματος, για τα οποία αισθανόμασταν και φαινόμασταν φαβορί όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Όμως δεν μπορείς να ξεχάσεις και τις όμορφες στιγμές.... Η φετινή περίοδο ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, αρκετή αμφισβήτηση, προβληματισμό και τον πρόωρο αποκλεισμό-σοκ από το κύπελλο, ενώ και στο πρωτάθλημα τα προβλήματα ήταν μπροστά μας με το καλημέρα. Ήρθε όμως αργότερα η αγωνιστική και η βαθμολογική ανάκαμψη να δώσει ελπίδα και πίστη για καλύτερη συνέχεια...
Φτάνοντας στο τέλος του πρώτου γύρου, παρά την αγωνιστική ανάκαμψη εσχάτως, δυσκολεύεσαι πολύ να τον χαρακτηρίσεις καλό και να τον τοποθετήσεις στις θετικές πορείες της ομάδας μας. Παρόλα αυτά μέσα από τις «κακουχίες» και τα «βάσανα» αυτής της ομάδας, μπορείς να διακρίνεις μια ρεαλιστική νώτα αισιοδοξίας. Γιατί μπορεί να μην έχουμε την καλύτερη ομάδα ίσως του πιο παρηκμασμένου πρωταθλήματος των τελευταίων ετών για την Α1, έχουμε όμως μια καλή ομάδα, μια αξιοπρεπή ομάδα και σίγουρα πολύ καλύτερη από πολλές του φετινού πρωταθλήματος.
Κατά την διάρκεια του πρώτου γύρου, στα αρχικά βεβαιωμένα προβλήματα ήρθαν να προστεθούν κι άλλα δυσκολεύοντας κι άλλο την κατάσταση. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους, αλλά και γιατί τα γνωρίζουν όλοι οι παροικούντες την Πέλλα και δη την ομάδα... Οι ποδοσφαιριστές με την δεδομένη ποιότητά τους, αφομοιώνοντας και ορισμένα καλά στοιχεία που τους πέρασε με την δουλειά του ο προπονητής, έκαναν μια μικρή υπέρβαση ανεβάζοντας την αγωνιστικά και βαθμολογικά, αποδίδοντας παράλληλα και καλό ποδόσφαιρο.
Στην σχεδόν 5μηνη αυτή αγωνιστική περιπλάνηση, η ομάδα με τα κάτω και τα πάνω της, δεν έπαψε να «εκπέμπει» sos και να «φωνάζει» βοήθεια. Όλοι το είδαμε, όλοι το ακούσαμε... Το μόνο που μένει, είναι να γίνει πράξη άμεσα τώρα τον Γενάρη από τους καθ' ύλην αρμόδιους γιατί είναι κρίμα να μπλέξει αναίτια χωρίς να φταίει. Αυτά τα περιλητπικά για την ομάδα μας, πάμε να δούμε τι είδαμε απ' όλες τις ομάδες στον πρώτο γύρο.
Ο πρωταθλητής χειμώνα Ολυμπιακός, σίγουρα δεν ξάφνιασε κανέναν αν και νεοφώτιστος, ότι θα ήταν από τους διεκδικητές του φετινού πρωταθλήματος. Συνεπής, ρεαλιστής αλλά και ποιοτικός, ακόμα και στην κακή του μέρα έπαιρνε σχεδόν πάντα αυτό που ήθελε. Η διοίκηση διαβάζοντας την κατηγορία και τις δυνατότητες της ομάδας τους, έκαναν έγκαιρα μια κίνηση που δείχνει ομάδα με σχεδιασμό και στόχο, αλλάζοντας οδηγό στο τιμόνι της ομάδας. Εχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων, συν την εμπειρία τέτοιων καταστάσεων. Δείχνει να είναι το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου...
Η Δόξα Εξαπλατάνου η δεύτερη της βαθμολογίας θεωρώ ότι είναι η ομάδα αποκάλυψη του φετινού πρωταθλήματος. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε ουρανοκατέβατη από κάποιο άλλο ποδοσφαιρικό γαλαξία και βρέθηκε ξαφνικά στην δεύτερη θέση. Είναι δουλειά ετών της διοίκησης, των ποδοσφαιριστών, των φιλάθλων της που φέτος αρχίζει και αποδίδει καρπούς, μετά το δύσκολο καλοκαίρι που πέρασε κι αυτός ο σύλλογος όπως και οι περισσότεροι της κατηγορίας. Όπλο της ποιοτική μεσαία γραμμή, που όσο κυλάει το πρωτάθλημα δένεται περισσότερο. Είναι ομάδα 4αδας και εκεί στο τέλος θα καταλήξει θέλω να πιστεύω, έστω κι αν μπορεί να βρεθεί την επόμενη αγωνιστική μόνη πρώτη στην κορυφή με διπλό στο Μάνδαλο, εκμεταλευόμενη το ρεπό του Ολυμπιακού...
Ο Αλμωπός βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και ψάχνει να βρει την νέα ταυτότητα και να εκπέμψει σταδιακά την ποδοσφαιρική προσωπικότητα που αρμόζει στο μέγεθος και την ιστορία του. Η είσοδος στην 4άδα είναι το φετινό ταβάνι του, ελλείψει σοβαρών άλλων ανταγωνιστών κυρίως και όχι με βάση την εικόνα που έχει παρουσιάσει στον πρώτο γύρο.
Ο ΠΑΟΚ δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, αλλά είναι μεθοδικός και ιδιαίτερα προσεκτικός αμυντικά. Δεν χρειάζεται και πολλά φέτος για να ανεβοκατεβαίνεις μεταξύ 3ης και 6ης θέσης και ο ΠΑΟΚ αυτά που έχει τους αρκούν...
Η Ελπίδα πολύ καλό σύνολο, ίσως το καλύτερο που αντιμετωπίσαμε στον πρώτο γύρο, αλλα τα νέα που καταφθάνουν δεν είναι και τα καλύτερα και δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθούν και σε τι βαθμό θα επηρεάσουν την νεοφώτιστη ομάδα της Έδεσσας.
Η Δόξα Μανδάλου ξεκίνησε με φιλοδοξίες, αλλά στην πορεία στράβωσαν προσωρινά τα πράγματα. Άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης από την διοίκηση και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να έρθουν, με την ομάδα να δείχνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ρεαλισμό στο παιχνίδι της.
Για τον Εδεσσαϊκό δυσκολεύομαι να κάνω προσέγγιση, όχι γιατί δεν έχω άποψη για την ομάδα, αλλά εξαιτίας του σεβασμού στο ειδικό βάρος της φανέλας. Πέρσι ειπώθηκε ότι δεν έχει πιο κάτω... Φέτος όμως αποδεικνύεται δυστυχώς πως έχει... Εύχομαι να βρει αργά ή γρήγορα τον δρόμο του, γιατί οι προδιαγραφές του είναι επαγγελματικών κατηγοριών και όχι τοπικών πρωταθλημάτων.
Ο Ορφέας εμφανίστηκε «μπερδεμένος» μεταξύ και κυπέλλου και πρωταθήματος. Και μπορεί στο κύπελλο να εφτασε στον τελικό διεκδικώντας το τρόπαιο, στο πρωτάθλημα αν δεν προσέξει θα έχει σίγουρα προβλήματα αφού ήδη μπήκε στην ζώνη των play out. Η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία μάλλον δεν ήταν και η καλύτερη συγκυρία.
Οι φετινές δυνατότητες του Νέου Μυλοτόπου, είναι πάνω-κάτω στην ζώνη των play out. Έχει πολλά προβλήματα να λύσει και δεν ξέρω αν οι περιορισμένες λύσεις Ιανουαρίου του φανούν τελικά αρκετές.
Η Νέα Πέλλα με το περιορισμένο φέτος ρόστερ, «γι' αλλού ξεκίνησε κι αλλού η ζωή την πάει»... Νομίζω το ταβάνι της είναι να πετύχει να παραμείνει στην ζώνη των play out, γιατί με την εικόνα δείχνει και τα αποτελέσματα που φέρνει, κάτι σαν «πρωταθλητισμό» τον βλέπω κι αυτόν τον στόχο...
Η συνολική παρουσία και το πρόγραμμα του Άρη Προφήτη Ηλία στο φετινό πρωτάθλημα δεν επιτρέπει και πολλές φιλοδοξίες. Οι προσωρινές εκλάμψεις μπορεί να του δίνουν το φιλί της ζωής, αλλά από την μηχανική υποστήριξη δεν δείχνει να μπορεί να αποσυνδεθεί ακόμη... Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις άλλες δύο ομάδες της ουράς την Όρμα και την Κερασιά. Ασταθείς τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας. Πάντως η ομάδα που έδειξε καλύτερα στοιχεία ως αντίπαλος της ομάδας μας, από τις τρεις ομάδες που βρίσκονται στην ζώνη του απευθείας υποβιβασμού, αυτή σίγουρα ήταν η Κερασιά, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες για κάθε ομάδα για να πούμε τι έφταιξε τελικά για τον άσχημο πρώτο τους γύρο.
Τώρα αν η ενίσχυση του Γενάρη αποφέρει σημαντική βοήθεια και αλλαγή δεδομένων στις ομάδες, δεν μπορούμε να το μαντέψουμε παρά μόνο να περιμένουμε να το δούμε.
Αυτά όμως είχε ο πρώτος γύρος και το 2013 που φεύγει με τα καλά και τα στραβά του... Εγώ θα ευχηθώ για το 2014 καλή χρονιά με υγεία και ελπίδα σε όλους και σε όλες που λέει και μια ψυχή, στις ομάδες, στους ποδοσφαιριστές, στους παράγοντες, στους προπονητές, στους διαιτητές και στους φιλάθλους.

Α1 ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – Ε.Π.Σ. Ν. ΠΕΛΛΑΣ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 2013-14
Α/Α
ΟΜΑΔΕΣ
Ν – Ι -- Η
ΤΕΡΜΑΤΑ
ΒΑΘΜΟΙ
1
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΑΛΑΤΑΔΩΝ
10 – 2 – 2
22 – 7
32
2
ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
9 – 3 – 2
23 – 12
30
3
ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
8 3 3
27 14
27
4
ΠΑΟΚ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
8 3 – 3
27 11
27
5
ΕΛΠΙΔΑ ΕΔΕΣΣΑΣ
8 1 5
19 8
25
6
ΔΟΞΑ ΜΑΝΔΑΛΟΥ
7 2 5
24 20
23
7
ΑΣ ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ
6 4 4
20 22
22
8
ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
7 1 6
1916
22
9
ΟΡΦΕΑΣ ΡΙΖΑΡΙΟΥ
6 – 2 – 6
1515
20
10
Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
5 – 2 – 7
23 20
17
11
Μ.Α. Ν. ΜΥΛΟΤΟΠΟΥ
4 2 8
24 28
14
12
Μ.Α. ΝΕΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
3 3 8
8 16
11
13
ΑΡΗΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
3 1 10
16 – 38
10
14
Μ.Α. ΟΡΜΑΣ
3 – 1 10
13 28
10
15
ΠΑΟ ΚΕΡΑΣΙΑΣ
3 0 – 11
10 37
9
ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΜΕ (*) ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟ ΤΟΥΣ
### Play Off ----- ### Play Out ----- ### Υποβιβασμός


Κομβικό το πρώτο ματς του δεύτερου γύρου και του 2014 με τον ΠΑΟΚ την επόμενη αγωνιστική στην Πέλλα, μετά την σημερινή ήττα στον Εξαπλάτανο. Κάθε άλλο αποτέλεσμα εκτός της νίκης μπορεί να μας βάλει και πάλι σε σκοτούρες και άσχημες σκέψεις. Είναι και η πιο βαριά ήττα που γνωρίσαμε φέτος στον πρώτο γύρο, αυτό το 4-1 της Τραπεζούντας, με το πιάτο ήδη να έχει κρυώσει και να είναι έτοιμο για βρώση... Όλα τα παιχνίδια της αγωνιστικής όμως είναι κρίσιμα, κι αναμένονται σίγουρα με ερκετό ενδιαφέρον.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΑΣ ΕΔΕΣΣΑΪΚΟΣ
-
ΟΡΦΕΑΣ ΡΙΖΑΡΙΟΥ
ΔΟΞΑ ΜΑΝΔΑΛΟΥ
-
ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
-
ΑΡΗΣ Π ΗΛΙΑ Μ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
-
ΠΑΟΚ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
-
Μ Α Ν. ΜΥΛΟΤΟΠΟΥ
ΠΑΟ ΚΕΡΑΣΙΑΣ
-
Μ Α ΟΡΜΑΣ
Μ Α Ν ΠΕΛΛΑΣ
-
ΕΛΠΙΔΑ ΕΔΕΣΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: