Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Ασέβεια ή παράδοση; Ο Κόρμπιν δεν υποκλίθηκε στη Βασίλισσα

Βούιξαν τα βρετανικά ταμπλόιντ μπροστά στην εικόνα της πρωθυπουργού να υποκλίνεται, πλάι στον αρχηγό των Εργατικών που στάθηκε ευθυτενής.
Οι πρόωρες βρετανικές εκλογές έφεραν ένα ιδιαίτερα θολό και ασταθές τοπίο στη βρετανική πολιτική σκηνή, με την Τερέζα Μέι, που πριν μήνες έμοιαζε ως κυρίαρχος του παιχνιδιού να πασχίζει να παραμείνει στην εξουσία, έχοντας χάσει την πλειοψηφία στη βουλή και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό της, σε εκλογικό σώμα και Συντηρητικούς. Ωστόσο, οι Τόρις κατάφεραν να βρουν τη χρυσή τομή και να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη των 10 βουλευτών του συντηρητικού κόμματος της Ιρλανδίας και την Τετάρτη, οι εκλεγμένοι Βρετανοί προσήλθαν στην πρώτη συνεδρίαση του βουλής των Λόρδων για τον εναρκτήριο λόγο της Βασίλισσας.
Το στιγμιότυπο από την είσοδο των πολιτικών στην αίθουσα, λίγο πριν η Βασίλισσα Ελισάβετ ξεκινήσει την ομιλία της, συνέλαβε την Βρετανή πρωθυπουργό και τους εκλεγμένους στις δύο πρώτες σειρές να υποκλίνονται, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών που ακολουθούσε παρέμεινε ακίνητος.
Ωστόσο, η συζήτηση που άναψε από το περιστατικό δημιούργησε διαφωνία για το κατά πόσο ο Κόρμπιν έδειξε ασέβεια στην Βασίλισσα ή αν τελικά ήταν εκείνος που έπραξε όπως ορίζει η παράδοση. Από το περιβάλλον των Εργατικών αναφέρουν πως το Πρωτόκολλο δεν είναι ξεκάθαρο, με τους ηγέτες της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης πότε να υποκλίνονται και πότε να παραμένουν ευθυτενείς απέναντι στην κάτοχο του βρετανικού θρόνου.  Φαίνεται πως το ζήτημα ανέδειξαν ιδιαίτερα οι ταμπλόιντ εφημερίδες της Βρετανίας, οι οποίες και δέχτηκαν έντονη κριτική αμέσως μετά τις εκλογές για την "πίστη" που επέδειξαν στο πρόσωπο της Τερέζα Μέι. Από την άλλη, η Guardian, ανέτρεξε σε παρελθούσες παρόμοιες εκδηλώσεις για να διαλευκάνει την υπόθεση. Φαίνεται πως ούτε ο Ντέιβιντ Κάμερον στις δύο εναρκτήριες ομιλίες της Βασίλισσας; το 2015 και το 2016 δεν υποκλίθηκε μπροστά στη Βασίλισσα. Το ίδιο φαίνεται να κάνει και τότε ο Τζέρεμι Κόρμπιν που περπατά στα αριστερά του.
 
Από την άλλη, η Μέι δεν είναι η πρώτη που ακολουθεί το δρόμο της υπόκλισης. Ο Γκόρντον Μπράουν το 2009 υποκλίθηκε και μάλιστα δις μπροστά στην Βασίλισσα Ελισάβετ πριν εκείνη απευθυνθεί στους βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου.
Το θέμα ανακινήθηκε πιο έντονα καθώς ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ταχθεί ενάντια στη μοναρχία, αν και δηλώνει πως σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία δεν προτίθεται να εκθρονίσει τη βασιλική οικογένεια. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που η στάση του απέναντι στο πρωτόκολλο, σε ό, τι αφορά την βασιλική οικογένεια, έχει προκαλέσει αντιδράσεις και συζητήσεις. Κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης για τους πεσόντες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έλειψαν εκείνοι που σχολίασαν την επιλογή του να παραμείνει σιωπηλός, ενόσω οι παρευρισκόμενοι στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου τραγουδούσαν "Long Live The Queen" (Να ζήσει η Βασίλισσα).

Λευτέρης Σαββίδης 
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: