Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

Βερναρδάκης: Με τη ρύθμιση καλύπτεται το συντριπτικό ποσοστό των συμβασιούχων

Σε σχόλιό του που αναρτήθηκε στο facebook, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αναφέρεται στη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών, περιγράφοντας τη συνολική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων Καθαριότητας των Δήμων. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι (πρώην «παρατασιούχοι» και νυν εργαζόμενοι με τις νέες συμβάσεις) θα έχουν ειδική μοριοδότηση προϋπηρεσίας στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Με τη διαδικασία αυτή – διαδικασία που εφαρμόστηκε και στην πρόσληψη εργαζομένων Καθαριότητας στα Νοσοκομεία – καλύπτεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ήδη εργαζομένων με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
Δείτε αναλυτικά την τοποθέτηση του Χρ. Βερναρδάκη:
  1. Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών περιγράφει τη συνολική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων Καθαριότητας των Δήμων:
α) δημιουργεί νέες συμβάσεις εργασίας για όσους εργαζόμενους δούλευαν μέχρι τις 7/6/2017, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο των έκτακτων και επειγουσών αναγκών.
β) με βάση τις ανάγκες των Δήμων σε θέσεις Καθαριότητας προκηρύσσεται άμεσα μέσω ΑΣΕΠ Διαδικασία Πρόσληψης Τακτικού Προσωπικού των Δήμων. Ετσι, οι ανάγκες των Δήμων σε θέσεις Καθαριότητας λύνονται με θέσεις εργασίας πλήρους και μόνιμης απασχόλησης.
γ) οι σημερινοί εργαζόμενοι (πρώην «παρατασιούχοι» και νυν εργαζόμενοι με τις νέες συμβάσεις) θα έχουν ειδική μοριοδότηση προϋπηρεσίας στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Με τη διαδικασία αυτή – διαδικασία που εφαρμόστηκε και στην πρόσληψη εργαζομένων Καθαριότητας στα Νοσοκομεία – καλύπτεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ήδη εργαζομένων με σχέσεις εργασίας αορίστου χρόνου.
  1. Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για συνολική λύση θέτει φραγμό στη στρατηγική της ΝΔ και πολλών δεξιών δημάρχων για ανάθεση των υπηρεσιών Καθαριότητας των Δήμων σε εργολαβικές εταιρείες Καθαριότητας. Η βούληση αυτή εκφράστηκε σε πρώτο χρόνο από τον Γιάννη Μπουτάρη, Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αλλά αποτελεί βασική επιλογή αρκετών δημάρχων της δεξιάς οι οποίοι αντιδρούσαν εξαρχής στην παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων. Τώρα μπορούμε να ανασυνθέσουμε το παζλ των προηγούμενων μηνών: ορισμένοι Επίτροποι κατ’εντολήν των δημάρχων τους αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων. Οι περισσότεροι τα υπογράφουν βεβαίως και οι συμβάσεις εκτελούνται κανονικά. Για τους λίγους αυτούς Επιτρόπους η υπόθεση πηγαίνει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εκεί που μια “σκληρή” ομάδα επιβάλλει κατά πλειοψηφία την εκδοχή της. Η ΝΔ πανηγυρίζει…Το σύστημα των εργολαβικών εταιρειών δείχνει σημάδια υψηλής αντίστασης.
  2. Ομως, η απόφαση του Ελεγκτικού έχει το τίμημά της. Προκειμένου να απονομιμοποιήσει τις παρατάσεις των συμβάσεων αναγκάζεται να μιλήσει περί “πάγιων και διαρκών αναγκών”. Ορίζει έτσι (άθελά της;) την ανάγκη προσλήψεων τακτικού προσωπικού στην Καθαριότητα.
  3. Η ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες της Καθαριότητας των Δήμων αποτελεί μια στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική, η οποία εκτός των άλλων, είναι και εμφανώς αντισυνταγματική. Η Καθαριότητα αφορά «κύριο έργο» της Αυτοδιοίκησης (όχι συμπληρωματικό έργο), για το οποίο άλλωστε απολαμβάνει και ειδικών ανταποδοτικών τελών. Η εκχώρησή του σε ιδιωτικά συμφέροντα, θέση την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει και για άλλες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης (π.χ. οικονομικές υπηρεσίες), εξυπηρετεί την πιο ταξική και αντεργατική πολιτική, δεδομένων των εργασιακών σχέσεων «γαλέρας» που έχουν επιβάλει οι εταιρείες αυτές σε βάρος των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό, η μάχη που δίνεται σήμερα έχει στρατηγικό χαρακτήρα: ή η Κυβέρνηση θα επιβάλλει στο “βαθύ κράτος” την έννοια του δημοσίου συμφέροντος και του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωφελών υπηρεσιών ή το “βαθύ κράτος” της δεξιάς και των εργολαβικών συμφερόντων θα νικήσει (στις πλάτες των συμβασιούχων).
  4. Οι μάχες των εργολαβικών συμφερόντων μαίνονται και σε άλλα μέτωπα: στα Νοσοκομεία, στις δημόσιες επιχειρήσεις, παντού. Παντού βήμα-βήμα τα ξεδοντιάζουμε. Οι εργολαβικές συμβάσεις μετατρέπονται σε συμβάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι – κυρίως οι γυναίκες και οι μετανάστριες που δέχονταν τη βία των εργολάβων στο πετσί τους – ξαναβρίσκουν την αξιοπρέπειά τους.
  5. Τον Σεπτέμβριο του 2016 με τροπολογία που κάναμε το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Υπουργός: Βερναρδάκης), το Υπουργείο Υγείας (Υπουργοί: Ξανθός – Πολάκης), Υπουργείο Εργασίας (Υπουργός: Κατρούγκαλος) καταργήσαμε το καθεστώς των εργολαβικών εταιρειών στη δημόσια διοίκηση και στο κεντρικό Κράτος. Το παρακράτος των εργολαβικών ξεσπάθωσε. Μια μικρή μόνο έκφραση αποτελούν τα υβριστικά σχόλια ορισμένων στην επίσημη σελίδα μου. Υποδύονται τάχα τους συμβασιούχους καθαριότητας ή ανύπαρκτους “συλλόγους συμβασιούχων” εργολαβικοί υπάλληλοι και γνωστοί χρυσαυγίτες που δούλευαν ως μπράβοι τους. Προφανώς, έχουσιν γνώσιν οι φύλακες…
  6. Σεβαστές όλες οι συνδικαλιστικές επιλογές. Αρκεί να προσέχουν να μην ανοίξουν το δρόμο στα εργολαβικά συμφέροντα. Και ας φροντίσουν επιτέλους να καλύψουν συνδικαλιστικά όλους τους συμβασιούχους και όλους τους ελαστικά απασχολούμενους και όλους τους μετανάστες και όλους γενικά τους εργαζόμενους…
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: