Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Eurogroup: Σε τεντωμένο σκοινί για το χρέος

Έκλεισε η αξιολόγηση, "ανοιχτό" έμεινε το χρέος το οποίο θα συζητηθεί στις 15 Ιουνίου. Πέρασε η θέση του ΔΝΤ που δεν ήθελε το χρέος να μπει στο Eurogroup της Δευτέρας. Ντάισελμπλουμ: "Δεν γεφυρώσαμε το χάσμα για το χρέος" - Μοσκοβισί: "Θα γίνει μια καλή προεργασία για συμφωνία στις 15 Ιουνίου" - Τσακαλώτος: "Δύσκολες οι συζητήσεις για το χρέος".
Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες
Ολονυχτία χωρίς... happy end για το χρέος στο Eurogroup της Δευτέρας,  με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι το ΔΝΤ ήταν αυτό που τελικά φρέναρε μια έστω κατ΄αρχήν συμφωνία για το χρέος.
Pηγή της Ευρωζώνης είπε πως "ολοκληρώθηκε το Eurogroup χωρίς συμφωνία για το χρέος. Δεν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 15ης Ιουνίου". Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν κατέστη δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου στη συνεδρίαση του Eurogroup και πλέον η συζήτηση για το χρέος μεταφέρεται για τα μέσα Ιουνίου.
"Δεν γεφυρώσαμε το χάσμα για το χρέος και πάντοτε πρέπει να βρίσκουμε μια χρυσή τομή. Θα φτάσουμε σε μια επιτυχή κατάληξη" είπε μεταξύ άλλων ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί συμπλήρωσε ότι τα προαπαιτούμενα αφορούν 140 διαφορετικά μέτρα.
Ειδικότερα ανέφερε: "Από την Ελλάδα πέρασαν δύσκολα μέτρα με το πολυνομοσχέδιο και ήδη 104 από τα 140 μέτρα έχουν ολοκληρωθεί. Έχουν αναλάβει την ευθύνη τους οι ελληνικές αρχές και έχω εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε σύντομα να φτάσουμε στην κατάληξη της συμφωνίας. Είχαμε μια πολύ καλή πρόοδο. Είμαστε στην τελική ευθεία για τη συμφωνία. Δεν είχαμε ποτέ ξανά τέτοιες λεπτομερείς και ουσιαστικές σχέσεις για χρέος. Έχουν προχωρήσει πολύ, ενώ θα γίνει μια καλή προεργασία για τελική συμφωνία στις 15 Ιουνίου. Οι προσπάθειες δεν πρέπει να χαθούν. Η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει στις εργασίες" .
Μάλιστα συμπλήρωσε ότι το 2012 η Ελλάδα έλαβε ελάφρυνση χρέους με το κούρεμα το οποίο ήταν "μτο μεγαλύτερο στην ιστορία".
Από την πλευρά του ο Κλάλους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι η εκταμίευση θα γίνει ότι "θα είμαστε έτοιμη όταν υπάρξει η συμφωνία".
Τσακαλώτος: "Δύσκολες οι συζητήσεις για το χρέος" Για «σοβαρές και δύσκολες συζητήσεις για το χρέος» έκανε λόγο ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, που εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη στην συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και τόνισε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την εφαρμογή του πακέτου πολιτικής που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. «Οι εκπρόσωποι των θεσμών και τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υπογράμμισαν την ποιότητα του μεταρρυθμιστικού έργου» ανέφερε ο υπουργός και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια όσον αφορά την τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια. Να είμαστε σίγουροι ότι τόσο οι χρηματοιστωτικές αγορές, όσο και ελληνικός λαός θα μπορέσουν να κατανοήσουν τι έχουν να περιμένουν στο τέλος του προγράμματος όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους», είπε ο Ελληνας υπουργός. «Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων  και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία. Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος», τόνισε ο Ευ. Τσακαλώτος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. Κατέληξε λέγοντας ότι όλες οι πλευρές θεωρούν ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων, δηλαδή ως το Eurogoup  της 15ης Ιουνίου.

Φωτό: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: