Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Οι κοριοί άκουγαν, η Δικαιοσύνη όχι;

Για το παιχνίδι αυτοκτονίας «Μπλε φάλαινα» παρενέβη χθες η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ωστόσο άλλος μοιάζει να είναι ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο της Θέμιδος.
Πλήθος ερωτημάτων απλώνονται γύρω από τη χθεσινή απόφαση του A' Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το σκάνδαλο των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων, στη γνωστή υπόθεση Koriopolis, καθώς κρίθηκε πως πρέπει να κηρυχτεί άκυρο μεγάλο μέρος των συνομιλιών που καταγράφηκαν από τον υπερκοριό της ΕΥΠ για την υπόθεση αυτή.
Η έδρα έκανε δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε φιάσκο η μεγαλύτερη δίκη που σχετίζεται με στημένους αγώνες την περίοδο 2008-2011.
Υστερα από αυτήν την εξέλιξη θεωρείται πιθανό οι περισσότεροι από τους 85 κατηγορουμένους είτε να απαλλαγούν είτε να πέσουν στα πολύ μαλακά, αφού το κατηγορητήριο βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις συνομιλίες που είχαν καταγραφεί.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως υπάρχει διαχωρισμός του συνόλου των υποκλοπών και άκυρες βγαίνουν μόνο αυτές της ΕΥΠ. Αντιθέτως, αυτές που απομαγνητοφωνήθηκαν με νόμιμο τρόπο στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΓΑΔΑ θα γίνουν δεκτές.
Οι συνέπειες αυτής της απόφασης ξεπερνούν τα στενά όρια αυτής της δίκης, καθώς δημιουργείται δεδικασμένο για ανάλογες υποθέσεις στο μέλλον. Οπως επισημαίνουν έγκριτοι νομικοί, στο παρελθόν σχεδόν ποτέ τα δικαστήρια δεν έκαναν δεκτές ανάλογες ενστάσεις κατηγορουμένων.
«Καυτά» ερωτήματα
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αμφισβητήθηκε η ίδια η νομιμότητα των υποκλοπών για τα στημένα παιχνίδια αλλά οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης των συνομιλιών.
Το δικαστήριο δέχτηκε το αίτημα του δικηγόρου Γιάγκου Λαμπίρη (εκπρόσωπος του κατηγορουμένου Βασίλη Καρακούλια), ο οποίος, επικαλούμενος συγκεκριμένους νόμους, υποστήριξε ότι οι απομαγνητοφωνήσεις είναι εντελώς άκυρες καθόσον δεν φέρουν χρονολογία, δεν αναφέρουν τα ονοματεπώνυμα και τις υπογραφές των προσώπων που διενήργησαν τις «απομαγνητοφωνήσεις» ή συνέπραξαν σε αυτές.
Το πρώτο εύλογο ερώτημα είναι ποιοι και γιατί δεν συνέταξαν σωστά τις εκθέσεις απομαγνητοφώνησης. Επιπλέον απορίες γεννά το γεγονός πως ενώ η δίκη έχει φτάσει στην 27η μέρα, 85 άτομα έχουν παραπεμφθεί από το εισαγγελικό βούλευμα βάσει αυτών των συνομιλιών που σήμερα παραδόξως αμφισβητούνται.
Εντύπωση προκαλεί πως στο πρώτο δικαστήριο, το αποκαλούμενο Koriopolis 1, το αντίστοιχο αίτημα που είχε κατατεθεί είχε απορριφθεί και οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ελήφθησαν υπ' όψιν.
Ο δικηγόρος Λαμπίρης δήλωσε για την εξέλιξη της υπόθεσης πως «ορθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν λαμβάνονται υπ' όψιν οι υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνομιλίες, οι οποίες είναι παράνομες».
»Οσον αφορά τη χρήση των παρανόμων αυτών συνομιλιών, είναι βέβαιο ότι οι χρήστες αυτών θα κληθούν αρμοδίως να λογοδοτήσουν. Κατόπιν αυτού, είναι δύσκολο να θεμελιωθεί ενοχή σε βάρος των κατηγορουμένων και ειδικότερα σε βάρος του πελάτη μου».
Mε πανηγυρικό τόνο υποδέχτηκε τις εξελίξεις ο τεθείς σε αργία δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση «σωστή και γενναία», ενώ έκανε λόγο για πολιτική δίωξη εναντίον του: «Εψαχναν το εξιλαστήριο θύμα και το βρήκαν σε μένα. Ηταν μια κόντρα του Μαρινάκη με τον Πατέρα και οι κοπρίτες πολιτικοί με έβαλαν στη μέση».
Σε ιστοσελίδα του Βόλου, που απηχεί πλήρως τις απόψεις του Aχ. Μπέου, αναφέρονται κατηγορίες για την εισαγγελέα Πρωτοδικών Πόπη Παπανδρέου: «Το ότι οι απομαγνητοφωνήσεις αυτές ήταν άκυρες και παράνομες δεν το γνώριζε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Πόπη Παπανδρέου, που ξεκίνησε όλη αυτήν την υπόθεση το καλοκαίρι του 2011;».
Εκτός από τον Μπέο, στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο βρίσκονται παράγοντες, ποδοσφαιριστές, μπούκερ και υπεύθυνοι ομάδων.
Μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Ηλιούπολη, Γιώργος Τσακογιάννης, ο Γιάννης Κομπότης, μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού, ο Γιώργος Μποροβήλος, διοικητικός ηγέτης του Αστέρα Τρίπολης, ο μεγαλομέτοχος του Διαγόρα Ρόδου, Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης, και ο Μιχάλης Κουντούρης, πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού.
Υπενθυμίζεται πως σε πολλές από τις υποκλαπείσες συνομιλίες παραγόντων που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ υπήρχαν και εμπλεκόμενα πρόσωπα με την υπόθεση του ναρκόπλοιου «Νoor One» με τους 2,1 τόνους ηρωίνης.
Σιωπηλοί «πρωταγωνιστές»
Η χθεσινή δικαστική εξέλιξη προκάλεσε πολλά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως πέρασε στα «ψιλά» των περισσότερων συστημικών μέσων ενημέρωσης.
Σε αυτά που διατηρούν φιλική σχέση με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν υπήρχε μέχρι αργά το βράδυ ούτε αναφορά της είδησης, παρότι ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε προ πολλού απαλλαχθεί των κατηγοριών.
Ομως ακόμα και στον ΣΚΑΪ του ορκισμένου εχθρού (;) Γ. Αλαφούζου, το θέμα είχε δυσανάλογη προβολή σε σχέση με τις εκατοντάδες ώρες τηλεοπτικού προγράμματος που έχουν χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό.
Διακριτική στάση διατηρεί, εκτός από τα μέσα ενημέρωσης που διεκδικεί ο Ιβάν Σαββίδης (διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Μπέο), και ο όμιλος 24Media.
Θυμίζουμε πως παλαιότερα δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento είχαν εγκαίρως αναδείξει δημοσιογραφικά τους ισχυρισμούς περί προβληματικών απομαγνητοφωνήσεων.
Κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, πάντως, χαρακτήρισαν την απόφαση «τρελή». Ολοι δικαιωμένοι, λοιπόν, εκτός από το ποδόσφαιρο, τη δικαιοσύνη και την κοινή λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: