Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Επί θύραις - ρύθμιση οφειλών μέχρι 120 δόσεις

Για παλιά χρέη σε ΕΦΚΑ από ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες - Αφορά χρέη μέχρι 20.000 ευρώ που έχουν διαπιστωθεί μέχρι τέλος του 2016, ενώ θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους
Σανίδα σωτηρίας για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αλλά και βαθιά ανάσα για τα έσοδα του ΕΦΚΑ αποτελεί η -επί θύραις- ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για αποπληρωμή παλαιότερων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που σήμερα αγγίζουν τα 30 δισ. Ευρώ.

Όπως έχει ήδη σημειωθεί, η ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα ανοίξει τον δρόμο για διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και οφειλετών, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών με χρέη έως 20.000 ευρώ, προκειμένου να συμφωνήσουν ρύθμιση οφειλών, μέχρι και 120 δόσεις. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα χρέη εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών εκτιμώνται σε περίπου 30 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, μετά την προχθεσινή ψήφιση των μέτρων στη Βουλή για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων οι οποίες θα παρέχουν τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, αλλά και από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή.
Οι ρυθμίσεις θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ συνολικά η παρέμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που είχαν καταρχήν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Με τη ρύθμιση οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις με κούρεμα των προσαυξήσεων. Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο μεγαλύτερο το κούρεμα. Υπό προϋποθέσεις μάλιστα θα προβλέπεται ακόμη και κούρεμα της βασικής οφειλής.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι χιλιάδες οφειλέτες, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα καταβάλλουν τις εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ, δεν έχουν τη δυνατότητα ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω των παλαιότερων οφειλών τους. Η ρύθμιση για τις παλαιότερες οφειλές αφενός θα τους επανεντάξει στο σύστημα, αφετέρου θα βοηθήσει τη συνέπειά τους όσον αφορά τις νέες εισφορές, ενώ από όλη αυτή τη διαδικασία θα ωφεληθεί τα μέγιστα ο ΕΦΚΑ παρουσιάζοντας ακόμα καλύτερη εικόνα εσόδων, κάτι που αποτελεί για φέτος το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Εργασίας.
Στα 22,4 δισ. τα χρέη
Τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ φθάνουν τα 22,4 δισ. ευρώ μετά τη μεταφορά στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών των ληξιπρόθεσμων οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου στο τέλος Μαρτίου 2017 το συνολικό ποσό των οφειλών που είχαν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ ήταν 18,5 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με τις προσαυξήσεις άγγιξαν τα 22,4 δισ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι, μετά την απόφαση για μεταφορά και των μικροοφειλετών στο Κέντρο, μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2017 (Ιανουάριος - Μάρτιος) προστέθηκαν 335.925 νέοι οφειλέτες, με αποτέλεσμα συνολικά να αγγίζουν πλέον, τους 665.495.
Από το ΙΚΑ, προέρχονται τα 15,8 δισ. ευρώ χρεών (τρέχον υπόλοιπο) και ακολουθούν τα χρέη από τον ΟΑΕΕ της τάξης των 5,9 δισ. ευρώ, του ΟΓΑ (538,8 εκατ. ευρώ) και του ΕΤΑΑ 198,5 εκατ. ευρώ.
Έως 15.000 ευρώ οφειλή έχουν 410.238 οφειλέτες, ήτοι το 66% των οφειλετών, με συνολικά χρέη 1,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης, υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες. Το 80% των οφειλετών, ή 493.577 οφειλέτες, έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας. Μεγάλο μέρος του υπόλοιπου οφειλών αφορά 64.433 οφειλέτες που χρωστούν περίπου το 20% του τρέχοντος υπολοίπου, με οφειλές μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ.
Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγλαοοφειλέτες με οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι 1.534 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 28% του υπόλοιπου οφειλών.
Ποιους αφορά
Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Εργασίας, στη ρύθμιση χρεών ασφαλιστικών οφειλών υπάγονται οι ακόλουθες κατηγορίες:
α) Ελεύθεροι επαγγελματίες - χωρίς περιορισμό.
β) Έμποροι, ατομικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα με συνολικές οφειλές έως 20.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι κανονικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορούσαν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό. Ωστόσο, αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης ήταν να δοθεί η δυνατότητα να περιληφθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στις διμερείς ρυθμίσεις που θα γίνονται με το Δημόσιο ακριβώς στο πνεύμα του νόμου.
Τι ρυθμίσεις μπορούν να έχουν:
►Αποπληρωμή του χρέους σε δόσεις (έως 120).
►Κούρεμα προσαυξήσεων (όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερο το κούρεμα των προσαυξήσεων):
- εφάπαξ καταβολή με ολική διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων (100%).
- 60 δόσεις με μείωση κατά 75% των προσαυξήσεων.
- 120 δόσεις με μείωση κατά 35% των προσαυξήσεων.
"Κούρεμα" βασικής οφειλής υπό προϋποθέσεις
Η ρύθμιση αφορά οφειλές μέχρι το τέλος του 2016. Αυτό είναι απαραίτητο γιατί αλλιώς θα υπήρχε κίνητρο αθέτησης νέων οφειλών. Οι νέες οφειλές μπορούν να ενταχθούν στα πάγια σχήματα ρυθμίσεων.
Επίσης δεν υπάρχει περιορισμός στο να μπαίνουν στον νόμο όσοι έχουν ήδη ρύθμιση οφειλών. Η ρυθμισμένη οφειλή (π.χ. 100 δόσεις) μένει ως έχει στο νέο σχήμα ρυθμίσεων και ρυθμίζονται οι υπόλοιπες οφειλές.


Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: