Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Τσίπρας στη WSJ: Ρύθμιση χρέους χωρίς κόστος για τους Ευρωπαίους

Λίγες ώρες πριν την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός με άρθρο του στη Wall Street Journal διαβεβαιώνει ότι υπάρχει τρόπος ρύθμισης του χρέους χωρίς να πληρώσουν δεκάρα οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι και διαμηνύει στο Βερολίνο ότι πρέπει να σταματήσουν οι τιμωρητικές πρακτικές.
Υπάρχουν τρόποι ρύθμισης του χρέους χωρίς να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεκάρα και πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στη Wall Street Journal λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η εαρινή Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κατά την οποία θα συζητηθεί και αυτό το ζήτημα, κόντρα στις ισχυρές γερμανικές αντιρρήσεις.
Ο πρωθυπουργός επικαλείται τη δημοσιονομική προσαρμογή των επτά μνημονιακών χρόνων και τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ειδικά τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως αναφέρει ως επιχείρημα την αναθεώρηση από το ΔΝΤ των ίδιων του των προβλέψεων για να υποστηρίξει:
“Η Ελλάδα επιτέλους γυρίζει σελίδα. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα όσον αφορά στο ελληνικό χρέος κατά τρόπο ώστε να μην υποστούν οι φορολογούμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανένα οικονομικό κόστος- ούτε καν μία δεκάρα. Οι τελικές λύσεις που θα το κάνουν αυτό πολιτικά βιώσιμο όντως υπάρχουν.”
Σημειώνει επίσης με νόημα ότι: “Η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί την οικονομία μας από πολύτιμο χρόνο, κάτι που θα καθυστερούσε την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη” και προσθέτει: “Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας στους πιστωτές μας, παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν. Αλλά το ασφαλέστερο μονοπάτι προς αυτό το στόχο είναι να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και να τελειώσουμε με τις τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος”.
Το πλήρες άρθρο του πρωθυπουργού στη WSJ έχει ως εξής:
“Η πρόσφατη οικονομική κρίση έπεισε τη διεθνή κοινότητα ότι η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη είναι βιώσιμη μόνο μέσω συντονισμένων δράσεων απέναντι στις προκλήσεις που δημιουργούν το δημογραφικό, η πορεία του χρέους, οι εμπορικές ανισορροπίες και η έλλειψη μεταρρυθμίσεων. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη άποψη ότι τέτοιοι ιπαράγοντες ήταν απλώς ζητήματα μακροοικονομικών επιδόσεων.
Η Ελλάδα και άλλες χώρες πού έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση είναι τυπικά παραδείγματα. Ως μία προηγμένη οικονομία και μέλος ενός ισχυρού νομισματικού κλαμπ που έχει επιτύχει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης στο παρελθόν, είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε μονοπάτι ανάπτυξης.
Επτά χρόνια μετά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα έχει εφαρμόσει εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση και βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς σε αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη. Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας, παρά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος από τρία διαδοχικά πακέτα προσαρμογής.
Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόσφατα το αναγνώρισε αυτό, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις δικές του προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 3,3% από 0,1% του ΑΕΠ για το 2016 και στο 1,8% από 0,7% του ΑΕΠ για το 2017.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της προοδευτικής φορολογικής πολιτικής που έχει εκσυγχρονίσει το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας και έχει αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη θέση όσον αφορά στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις για το 2015.
Έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός δίκαιου και φιλικού περιβάλλοντος, ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος, με νέα οικονομικά εργαλεία καθώς και κίνητρα για επενδύσεις. Συνολικά, έχουμε δημιουργήσει το υπόβαθρο για ένα νέο παράδειγμα ανάπτυξης, που εστιίαζει στην καινοτομία και τις εξαγωγές.
Είμαστε τώρα έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό σύστημα κοινωνικής προστασίας, που μπορεί να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον κίνδυνο εγκλωβισμού σε μακροχρόνια ανεργία. Ο συνδυασμός μίας ισχυρής οικονομίας και ενός αποτελεσματικού κράτους πρόνοιας εγγυάται ανάπτυξη που θα περιλαμβάνει όλους και τη μείωση της αύξησης των κοινωνικών ανισοτήτων.
Η Ελλάδα επιτέλους γυρίζει σελίδα. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε με αποφασιστικά βήματα όσον αφορά στο ελληνικό χρέος κατά τρόπο ώστε να μην υποστούν οι φορολογούμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανένα οικονομικό κόστος- ούτε καν μία δεκάρα. Οι τελικές λύσεις που θα το κάνουν αυτό πολιτικά βιώσιμο όντως υπάρχουν.
Ο έγκαιρος προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα δημιουργούσε πιο ομαλά δημοσιονομικά μονοπάτια και τον ζωτικό χώρο για βιώσιμη ανάπτυξη.
Αυτό θα επέτρεπε την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και δίνοντας σήμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα.
Η σύγκρουση μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στερεί την οικονομία μας από πολύτιμο χρόνο, κάτι που θα καθυστερούσε την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας στους πιστωτές μας, παρά το πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν. Αλλά το ασφαλέστερο μονοπάτι προς αυτό το στόχο είναι να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και να τελειώσουμε με τις τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος.
Η Ελλάδα δεν είναι μία μεμονωμένη περίπτωση- είναι η σκηνή όπου όλα τα υποβόσκοντα προβλήματα της Ευρώπης έρχονται στην επιφάνεια.
Το διεθνές πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι σε μία κατάσταση αβεβαιότητας. Η Ευρώπηι ακόμη αντιμετωπίζει τις συνέπειες μίας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, μαζί με νέες προκλήσεις όπως η προσφυγική κρίση. Αυτές οι προκλήσεις έχουν τροφοδοτήσει έναν αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και αποτελούν υπαρξιακές απειλές για το ευρωπαϊκό project τη στιγμή που περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη θα έπρεπε να είναι η απάντηση.
Πατερναλιστικές, τεχνοκρατικές και ελιτίστικές προσεγγίσεις δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς. Μόνο εμβαθύνοντας τη δημοκρατία και αγκαλιάζοντας την αλληλεγγύη μπορούμε να προσφέρουμε ελπίδα στο ευρωπαϊκό όραμα σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.
Το έχουμε πετύχει στο παρελθόν και μπορούμε να το πετύχουμε ξανά.”

Φωτό: sooc.gr 

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: