Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

«Γερμανία και ΔΝΤ ήθελαν να ρίξουν το φταίξιμο στην Ελλάδα»

Στο πρωτογενές πλεόνασμα, τα αντίμετρα που πέτυχε να πάρει η κυβέρνηση από την διαπραγμάτευση, αλλά και στις διαφωνίες ανάμεσα στους δανειστές στάθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. Ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι η διαπραγμάτευση καθυστέρησε διότι οι δανειστές ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με το καλημέρη στην αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση καθυστέρησε, καθώς οι δανειστές ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα.
«Αυτή την πίεση είχαμε όταν υποκριτικά η αντιπολίτευση μας έλεγε να κλείσουμε. Ολοι έχουν καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται. Οι μόνοι που εμεναν να λένε ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της. 
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «πράγματι κάποια χάσαμε, αλλά κάποια κερδίσαμε, κερδίσαμε τα ισόποσα αντίμετρα», ενώ πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να απομονώσουμε το ΔΝΤ».
«Αυτή την αξιολόγηση, δεν πρέπει να τη βλέπουμε μόνο ως την πορεία του προγράμματος αλλά είναι συνολική συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «μας ζητούσαν αύξηση των ομαδικών απολύσεων και Lock Out».
Κερδίσαμε τα αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις, και πετύχαμε μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: Πήγαμε σε μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα αλλά και το χρέος.
Τα μέτρα αφορούν μετά τη λήξη του προγράμματος και είναι χωρίς αίρεση. Η δήλωση μου στην Εφημερίδα των Συντακτών αφορούσε σε υπό αίρεση μέτρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Κεντρική θέση στην συνέντευξη είχαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το «ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα» και απάντησε ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε μονάχα την αξιολόγηση ως μια αξιολόγηση που αφορά την πορεία του προγράμματος. Δεν θέλω να αντιδικήσω σε κάτι που είναι απολύτως διαφανές μπήκαμε σε μια αντιπαράθεση που δεν αφορά μόνο αυτό, αφορά και το χρέος. Χάρη σ' αυτή τη στάση καταφέραμε να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα. Κερδίσαμε αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις. Καταλήγουμε σε συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, όσο η επιβάρυνση, άλλο τόσο και η ελάφρυνση. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη αξιολόγηση».
Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε και την εικόνα της διαπραγμάτευσης τους τελευταίους μήνες επισημαίνοντας ότι «ο ένας ήθελε να ρίξει την ευθύνη στον άλλον (σσ το γερμανικό ΥΠΟΙΚ και το ΔΝΤ). Ήθελαν ένα πράγματα από εμάς, να τους πούμε ότι δεν δεχόμαστε τίποτα και να πουν στο τέλος «φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις».
Αναφορικά με τα μέτρα, πάντως, ο πρωθυπουργός επισήμανε  «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε λύση για το χρέος.  Τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους. Και μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα αν δεν τηρείται η συμφωνία. Το έχω ξανακάνει».
Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε τα αντίμετρα υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για μέτρα που καλύπτουν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους που θα έπρεπε να υπάρχει». Πρόσθεσε ότι μεταξύ των μέτρων είναι 600 εκατομμύρια το χρόνο για επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, μείωση του ΕΝΦΙΑ.
Παράλληλα, μίλησε για την υπερφορολόγηση τονίζοντας ότι και προηγουμένως όλοι μιλούσαν για ενεργοποίηση του κόφτη, αλλά ο κόφτης δεν ενεργοποιήθηκε. Σημείωσε ότι υπάρχει σημαντική φορολογική επιβάρυνση των πολιτών αλλά τόνισε ότι «πιάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα γιατί έπεσαν κόφτες στη ρεμούλα, στη φοροδιαφυγή, στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Γιατί δεν έπιαναν πλεόνασμα (σσ οι προηγούμενες κυβερνήσεις); Τον ΕΝΦΙΑ δεν τον φέραμε εμείς.
Ερωτηθείς για παλαιότερες δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «είμαι ο πρώτος πολιτικός που βγήκα να πω ότι την προηγούμενη περίοδο είχα αυταπάτες. Πίστευα πράγματι ότι με την μεγάλη πολιτική ανατροπή στην ελλάδα θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε το δίκιο. Πέσαμε σε τοίχο».
Συνεχίζοντας την κριτική του προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά υπογράμμισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβαίνει σε υποσχέσεις (σσ αναφορικά με μείωση του ΕΝΦΙΑ), αλλά τόνισε ότι «εγώ έχω αναλάβει το πολιτικό κόστος και έκανα εκλογές. Αυτή τη συμφωνία μπορούσα να πετύχω. Εγώ  δεν έκανα εκλογές πριν τη συμφωνία και μετά σφύριξα κλέφτικα. Παπανδρέου και Σαμαράς έκαναν το ίδιο».
Εμφανίστηκε βέβαιος για κλείσιμο συνολικής συμφωνίας η οποία θα περιλαμβάνει και τα μέτρα για το χρέος, αλλά και κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις 22 Μάη. 
Τοποθετήθηκε και για το «go back» που είχε πει στην Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι «πιστεύω ότι έπρεπε να κάνει πίσω στην σκληρή πολιτική που επέβαλε με όρους γύψου στην Ελλάδα. Τα εξωπραγματικά πλεονάσματα της Γερμανίας είναι τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού νότου. Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο κεντροδεξιό κόμμα έχει μια πολιτική ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στο προσφυγικό. Στο ελληνικό πρόγραμμα η Γερμανία έκανε και συνεχίζει να κάνει τεράστια λάθη». Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώοντας «Είναι σοβαρός και σεβαστός πολιτικός αντίπαλος, αλλά δεν παίζει μόνος του, είναι σε μια συμμαχική κυβέρνηση»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε ένα λεπτό εάν δεν είχε κοινωνική αποδοχή», επισήμανε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «ξέρει αυτός ο κόσμος ότι ούτε μίζες πήραμε, ούτε θαλασσοδάνεια ούτε είμαστε οι πορφυρογέννητοι». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015, είπε πως «εάν δεν υπήρχε το δημοψήφισμα δεν θα υπήρχα ως πολιτικός». «Τότε με κατηγορούσαν όλοι, οι εξαφανισμένοι μιλήσανε, οι μουγκοί μιλήσανε, ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ» υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε: «Δεν είπα ότι θέλω να βγάλω τη χώρα από το ευρώ».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΑΝΤ1
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: