Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Τα κέρδη στην ΟΠΑΠ ΑΕ, οι ζημιές στο δημόσιο

Να πληρώσει το Δημόσιο τον κίνδυνο να μην πάει καλά το Project των VLTs ζητά η ΟΠΑΠ ΑΕ.
Η είσοδος των VLTs (τα γνωστά σε όλους μας φρουτάκια) στην καθημερινότητα μας παρά τις αντιδράσεις από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας είναι πλέον γεγονός. Μαζί με αυτή όμως προέκυψαν και τα πρώτα προβλήματα για την ΟΠΑΠ Α.Ε..
Με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα η εγκατάσταση 35.000 μηχανημάτων στην ελληνική επικράτεια δεν είναι εφικτή. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Αφενός η ΟΠΑΠ Α.Ε. δεν προλαβαίνει να τα εγκαταστήσει στο χρονικό διάστημα που καθορίζει ο νόμος αφετέρου η οικονομική τους βιωσιμότητα κρίνεται επισφαλής.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες, η ΟΠΑΠ ΑΕ, επιδιώκει μείωση του αριθμού των μηχανών VLTs, (σε 17.500 από 35.000), καθώς κινδυνεύει το 2018 να χρεωθεί αναπόσβεστη ζημιά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον ισολογισμό της.
Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει τροποποίηση του 4002/11 και τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης των VLTs με γνωστοποίηση στην Κομισιόν.
Υπό προϋποθέσεις η εν λόγω κίνηση θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων της ιδιωτικής ΟΠΑΠ Α.Ε.
Ο πρώτος λόγος που θα συμβεί αυτό είναι γιατί η μείωση του αριθμού αφορά όχι στο δίκτυο της εταιρείας αλλά στο τμήμα εκείνο που θα δίνονταν στους υπεργολάβους (παραχωρησιούχους) οι οποίοι θα χάσουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν φρουτάκια στα καταστήματα τους.
Ο δεύτερος και κυριότερος λόγος όμως είναι ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. για την παραχώρησή της αυτή, ζητά να διπλασιαστεί το όριο των επιτρεπόμενων μηχανημάτων σε κάθε κατάστημα από 25 μηχανήματα σε 50 ανά κατάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προωθούσε τροποποίηση για να γίνουν οι 25 μηχανές, 50 ανά κατάστημα το 2013 προκαλώντας καταγγελίες για κρατική ενίσχυση στην Κομισιόν και μόνο με την φημολογία. Μάλιστα ο σημερινός υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος απαντώντας στην Κομισιόν πριν λίγους μήνες, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει  πρόθεση προώθησης αυτής της τροπολογίας.
Μια τέτοια πράξη αυτομάτως μειώνει το λειτουργικό κόστος για την εταιρεία αυξάνοντας όμως το κοινωνικό κόστος για τις γειτονιές. Τα καταστήματα θα μοιάζουν ακόμη περισσότερο με μικρά καζίνο ενώ με βάση και την ευνοική για την ΟΠΑΠ Α.Ε. απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) να άρει τον περιορισμό της απόστασης μεταξύ καταστημάτων πρακτικά ένα πρακτορείο με τρεις εισόδους θα μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 150 φρουτάκια!
Τους τελευταίους μήνες, ΕΕΕΠ και κυβέρνηση έχουν προβεί στην έκδοση σειράς ευνοϊκών αποφάσεων και κανονισμών για την ΟΠΑΠ Α.Ε. Χαρακτηριστικά έχουν προηγηθεί, η ευνοϊκή τροποποίηση του κανονισμού των VLTs, η έκδοση του νέου κανονισμού πρακτόρων που οδήγησε στη νέα σύμβαση της ΟΠΑΠ Α.Ε. με τους πράκτορές της παρά τις έντονες αντιδράσεις των 5.000 πρακτόρων της, όπως και η ειδική τροποποίηση νόμου για την αδειοδότηση ηλεκτρονικών συναλλαγών στα πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε.
Τώρα προκύπτουν και οι αλλαγές στη σύμβαση της ΟΠΑΠ Α.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου για τα VLTs, που για να εφαρμοστούν χρειάζονται πλέον την τροποποίηση του νόμου για την παραχώρησή τους.

Του Μιχάλη Πετρόπουλου 
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: