Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

«Αποτέλεσμα της οικονομικής ασφυξίας το πλεόνασμα»

Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση έφερε η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,9%. Όπως σημειώνουν το αποτέλεσμα αυτό είναι συνέπεια της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία της χώρας λόγω της υπερφορολόγησης, αλλά και των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.
Η Νέα Δημοκρατία
Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας σημειώνει ότι «εάν τα πράγματα στην οικονομία πήγαιναν καλά, κανείς δεν θα ζητούσε πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα του κ. Τσίπρα οφείλεται στην καταστροφή της πραγματικής οικονομίας».
Όπως είπε, το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται στην υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με μέτρα άνω των 5 δισ. μόνο για το 2016, στην εκτόξευση των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και σε μια γενικευμένη εσωτερική στάση πληρωμών προς τον ιδιωτικό τομέα.
«Σε λίγες μέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. θα φέρει στη Βουλή τις περικοπές των συντάξεων για πάνω από 1.000.000 Έλληνες και τη μείωση του αφορολόγητου, που πλήττει όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη», τόνισε και κατέληξε:
«Με αυτήν την κυβέρνηση η πορεία της χώρας είναι προδιαγεγραμμένη: Πραγματική οικονομία σε ασφυξία, Ελλάδα σε ύφεση, κοινωνία σε απόγνωση. Η χώρα χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση για να μπει σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης με γενναίες μειώσεις φόρων, περικοπές δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, κατά την παρέμβασή της στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του κόμματος αναγνώρισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλό, ωστόσο όπως τόνισε «δεν είναι αποτέλεσμα μιας υγιούς προσπάθειας στην οικονομία, με ανάπτυξη, επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξοντωτική υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κι όχι στην καταπολέμηση της μεγάλης φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, όταν οι έλεγχοι το 2016 σημείωσαν ιστορικό χαμηλό».
Όπως είπε, το κεντρικό ζητούμενο της χώρας είναι η ανάπτυξη, που μεταξύ των άλλων καθιστά ρεαλιστικά και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
«Στον τομέα αυτό, οι επιδόσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα είναι θλιβερές και έφεραν το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων 9 δισ. ευρώ. Αυτές κυρίως είναι ο λόγος που μπαίνουν οι συντάξεις και το αφορολόγητο στην προκρούστεια κλίνη των πρωτογενών πλεονασμάτων» συμπλήρωσε.
Το Ποτάμι
Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, το Ποτάμι υποστηρίζει ότι υπάρχουν τέσσερις λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση θα έπρεπε να ντρέπεται και όχι να πανηγυρίζει.
Όπως αναφέρει, η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% σημαίνει τέσσερα πράγματα. Αυτά είναι:
• Υπερφορολόγηση της Ελλάδας που (ακόμη) εργάζεται και παράγει
•Αύξηση των προκαταβολών φόρου στις επιχειρήσεις, στους αγρότες και στους ελεύθερους επιχειρηματίες
• Μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του δημοσίου (τον Δεκεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονταν στα 4,554 δισ. - τον Φεβρουάριο έφτασαν τα 5,048 δισ.).
• Καθυστέρηση επιστροφών ΦΠΑ (ανάμεσα σε αυτές και επιστροφές 1 δισ που δεν έχουν επεξεργαστεί από τις ΔΟΥ - ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή ΦΠΑ ξεπερνά τις 350 ημέρες ενώ υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν την επιστροφή ΦΠΑ 4,5 χρόνια).
Και η ανακοίνωση καταλήγει:
«Το πλεόνασμα λοιπόν δεν είναι καρπός ανάπτυξης αλλά προϊόν αφαίμαξης της κοινωνίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Αφαίμαξη που συνεχίστηκε και το '17. Αφαίμαξη που τρέφει ένα κομματικό κράτος (με ρεκόρ πενταετίας στις προσλήψεις εκτάκτων και συνεχή διόγκωση των κυβερνητικών γραφείων). Αφαίμαξη που δεν θα σταματήσει όσο κυβερνούν ιδεοληπτικοί λαϊκιστές που αδιαφορούν για την παραγωγή και την πραγματική οικονομία».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: