Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Θεοδώρα Τζάκρη: Μετατρέπεται το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Σκύδρας σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σκύδρας με απόφαση του Υπουργού Παιδείας

Συνεργασία είχαν χθες 14-2-2017 η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη με τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας κ. Γ. Παντή σχετικά με το θέμα της μετατροπής του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Σκύδρας, το οποίο ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούλιο και έχει ξεκινήσει ήδη την λειτουργία του στο Δημοτικό Σχολείο Ανύδρου στον Δήμο Σκύδρας και η ίδρυσή του αποτελούσε πάγιο και επιτακτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ήτοι των γονέων, των συλλόγων ΑμεΑ και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σκύδρας.
Η κ. Τζάκρη επεσήμανε στον κ. Γαβρόγλου ότι είναι αναγκαία η μετατροπή του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Σκύδρας σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σκύδρας επειδή έτσι καλύπτονται οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, καθώς και των όμορων σε αυτή Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες δεν λειτουργεί αντίστοιχη δομή. Η μετατροπή της ήδη υπάρχουσας δομής σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο θα προάγει την ισότιμη εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αφού θα τους δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στην Δευτεροβάθμια Ειδική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Επίσης, ενισχύει τη συνεχιζόμενη επαγγελματική εκπαίδευση στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης δίνοντας στους απόφοιτους την ευκαιρία να συνεχίσουν την επαγγελματική τους εκπαίδευση και κατάρτιση σε δομές μεταλυκειακής εκπαίδευσης, όπως τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, και να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία μέσω των προγραμμάτων μαθητείας και πρακτικής άσκησης.
Η κ. Τζάκρη έθεσε υπόψη του κ. Υπουργού τις ειδικότητες που προτείνονται από την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες και για τη δομή του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου - Λυκείου, καθώς καλύπτουν το εύρος των ειδικών εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αναγκών των μαθητών του σχολείου και συνάδουν με τις δυνατότητες απασχόλησης των αποφοίτων του σχολείου στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτές αφορούν τον Τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου), τον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού (Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων) και τον Τομέα Πληροφορικής (Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής).
Με την ολοκλήρωση της φοίτησης στη νέα ενιαία δομή οι απόφοιτοι θα έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε φορείς δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ενώ παράλληλα θα οργανώνεται η μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη και των τριών Τομέων με τις ήδη ιδρυμένες αντίστοιχες ειδικότητες έτσι ώστε να δίνεται ποικιλία ευκαιριών στους μαθητές να επιλέξουν την ειδικότητα που ταιριάζει με τα επαγγελματικά τους ενδιαφέροντα, τις ικανότητές τους και τις εξειδικευμένες δεξιότητες που αναπτύσσουν κατά τη φοίτησή τους στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο.
Ο κ. Γαβρόγλου συμμερίστηκε απολύτως τους λόγους που υπαγορεύουν την ανάγκη μετατροπής του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Σκύδρας σε Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σκύδρας δεδομένου ότι μετατρέπουν την εκπαιδευτική δομή που ιδρύθηκε το καλοκαίρι σε ολοκληρωμένη εκπαιδευτική δομή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η φοίτηση στην οποία είναι με τον νέο νόμο οκταετής, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία και διαγνωσμένες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες να αποκτήσουν επαγγελματική εκπαίδευση που θα τους επιτρέψει να συμμετέχουν ισότιμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή και η απόφαση της μετατροπής θα υπογραφεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: