Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Σκουρλέτης: Οριστική λύση για συμβασιούχους - Η πραγματική τους σχέση με το αντικείμενο είναι σχέση εργασίας αορίστου χρόνου

To θέμα που είχε ανοίξει προ μηνός μέσω της συνέντευξής του στην aftodioikisi.gr, o υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επανέφερε κατά τη διάρκεια διάρκεια ομιλίας του επί του ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (EE, EΥPATOM) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας και άλλες διατάξεις», που περιλαμβάνει την περιβόητη ρύθμιση για τα δεδουλευμένα τους, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης*.  
“Πρέπει να είμαστε σαφείς. Αναγνωρίζουμε ότι οι περιπτώσεις αυτών των συμβασιούχων καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες; Ναι ή όχι; Σε αυτό δεν μπορείτε να υπεκφύγετε. Πρέπει να το απαντήσετε. Δεν μπορείτε να λέτε σε εμάς γιατί δεν κάνουμε προσλήψεις. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι επί των ημερών σας, και λόγω των δικών σας προσεγγίσεων, αυτή τη στιγμή είμαστε αναγκασμένοι να κινούμαστε με το λόγο 1 προς 4 που ήταν 1 προς 5, μέχρι πέρυσι.Αντιλαμβάνεστε ότι αναγνωρίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, θα πρέπει να παρατείνουμε τις συμβάσεις αυτές σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε χρόνο. Σας καλώ, με πρωτοβουλίες που θα πάρει τους αμέσως επόμενους μήνες το υπουργείο Εσωτερικών, να κάτσουμε να σκεφτούμε πάνω στο ζήτημα των χιλιάδων συμβασιούχων, γιατί δεν θα πρέπει να αναπαράγουμε πολλές ταχύτητες εργαζομένων, τη στιγμή μάλιστα που η πραγματική τους σχέση με το αντικείμενο είναι σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και πρέπει κάποια στιγμή να την αναγνωρίσουμε”, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές. Και πρόσθεσε: “Κάποια στιγμή, θα πρέπει να καθίσουμε με ένα σοβαρό τρόπο να τραβήξουμε μια γραμμή και να δώσουμε μια οριστική λύση πάνω σε αυτό το θέμα. Νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε αυτό το θέμα στο αμέσως επόμενο διάστημα”. 
“Δεν κρίνουν οι δήμαρχοι ποια διάταξη είναι αντισυνταγματική”
Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών έκρουσε καμπανάκι σε όσους δημάρχους δεν παρατείνουν τις συμβάσεις, λέγοντας ότι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το νόμο και αυτό γίνεται σαφές με το παρόν νομοσχέδιο: “Δεν κρίνει κάθε δήμαρχος αν είναι αντισυνταγματική ή όχι κάποια διάταξη ώστε να πράττει κατά το δοκούν και άρα υποχρεούται να εφαρμόζει το νόμο – και συνεπώς με αυτή τη διάταξη, η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα με τους λίγους εκείνους δημάρχους που αρνούνται να παρατείνουν τις συμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας και στους ΟΤΑ αλλά και στο δημόσιο τομέα γενικότερα”, είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα άφησε υπονοούμενα ότι υπήρξαν περιπτώσεις «πολιτικών επιρροών» προς δημάρχους προκειμένου να δράσουν “αναλόγως”, γεγονός που όπως είπε, είναι κατακριτέο.
Επίθεση κατά ΝΔ
Παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης επιτέθηκε στη ΝΔ που χαρακτήρισε το ν/σ «κουρελού», λέγοντας ότι επί των ημερών της είχε φέρει τουλάχιστον τέσσερα ν/σ που στρίμωχναν διατάξεις δεκάδων υπουργείων, με εκατοντάδες άρθρα και υποπαραγράφους ώστε να μην μπορούν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις.
Επέστρεψε τον χαρακτηρισμό «ρουσφετολογικές διατάξεις» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα όσα έγιναν την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση ενώ κατηγόρησε όσους χρησιμοποιούν επιχειρήματα «παντός χρήσεως» βάζοντας στο ίδιο τραπέζι το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, το οποίο, όπως είπε, θα έρθει το επόμενο διάστημα βελτιωμένο ως προς το περιεχόμενό του.
Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι οι διατάξεις του ν/σ δεν βγήκαν από το “στομάχι κάποιου υπουργού” αλλά προέκυψαν έπειτα από διαβούλευση με φορείς και εκπροσώπους των ΟΤΑ.
*Αναλυτικά η τοποθέτηση Σκουρλέτη στη Βουλή για τους συμβασιούχους: 
“Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι υπάρχουν πράγματι και πιο σημαντικές διατάξεις που περιλαμβάνονται και από ό,τι βλέπω, θα αποτελέσουν το αντικείμενο μιας σοβαρής συζήτησης που πρέπει να γίνει, όπως το άρθρο 25, που αφορά την παράταση των συμβάσεων καθαριότητας. Εδώ, πρέπει να είμαστε σαφείς. Αναγνωρίζουμε ότι οι περιπτώσεις αυτών των συμβασιούχων καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες; Ναι ή όχι; Σε αυτό δεν μπορείτε να υπεκφύγετε και πρέπει να το απαντήσετε. Επίσης, δεν πρέπει να μας λέτε γιατί δεν κάνουμε προσλήψεις, διότι, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είστε αυτοί που επί των ημερών σας και λόγω των δικών σας προσεγγίσεων, αυτή τη στιγμή είμαστε αναγκασμένοι να κινούμαστε με το «1 προς 4» που ήταν «1 προς 5» μέχρι και πέρυσι.
Επομένως, όταν υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη δέσμευση, μέσα στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να κινηθούμε εμείς και όταν υπάρχουν προτεραιότητες να καλυφθούν ανάγκες, πρώτα απ’ όλα στην υγεία, στην παιδεία, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει αναγνωρίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες να παρατείνουμε τις συμβάσεις αυτές σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε χρόνο και πράγματι και εδώ, σας καλώ και θα έχετε αυτή τη δυνατότητα με πρωτοβουλίες που θα πάρει τους αμέσως επόμενους μήνες το Υπουργείο Εσωτερικών, να κάτσουμε να σκεφτούμε πάνω στο ζήτημα αυτών των χιλιάδων συμβασιούχων, για να δούμε πλέον πως δεν θα πρέπει όντως να αναπαράγουμε πολλές ταχύτητες εργαζομένων, τη στιγμή μάλιστα που η πραγματική τους σχέση με το αντικείμενο είναι μια σχέση αορίστου χρόνου εργασίας, την οποία, ίσως πρέπει να την αναγνωρίσουμε κάποια στιγμή.
Σε αυτό πάνω πρέπει ανεξαρτήτως του πότε αυτοί οι άνθρωποι ξεκίνησαν τις συμβάσεις τους και μιλάμε για πολλά χρόνια και εσείς, μάλιστα, είχατε ανθρώπους σε ομηρία επί δεκαετίες, ως κόμματα κυβερνητικά. Κάποια στιγμή λοιπόν θα πρέπει να καθίσουμε με έναν σοβαρό τρόπο να τραβήξουμε μια γραμμή και να δώσουμε μια οριστική λύση πάνω σε αυτό το θέμα. Νομίζω πως θα έχουμε αυτή τη δυνατότητα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Δεν κρίνει λοιπόν ο κάθε Δήμαρχος αν είναι αντισυνταγματική κάποια διάταξη και πράττει κατά το δοκούν. Επομένως, υποχρεούται να εφαρμόζει τον νόμο και με τη διάταξη αυτή προσπαθούμε να λύσουμε εκείνες τις λίγες περιπτώσεις την Ελλάδα που αρνούνται να παρατείνουν συμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας και στους ΟΤΑ, αλλά και στο δημόσιο γενικότερα.”

Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: