Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Η έκθεση Μπλανσάρ προς Τόμσεν για τα λάθη του ΔΝΤ στην Ελλάδα από το 2010

Το - πολλαπλώς ομολογημένο και αποδεδειγμένο - λάθος του ΔΝΤ στην Ελλάδα αποκαλύπτεται με τον πλέον επίσημο τρόπο πια, επτά χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο και το αποτυχημένο σχέδιο Τόμσεν για ασφυκτική λιτότητα.
Την αποτυχία ήρθε να πιστοποιήσει ο ίδιος ο τότε επικεφαλής του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ μέσα από την έκθεση που είχε συντάξει στις 4 Μαΐου του 2010 για την Ελλάδα και απευθυνόταν στον Πολ Τόμσεν.
Στην έκθεση, που διέρρευσε τώρα μέσω twitter, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης εμπεριέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας του ασφυκτικού επιπέδου δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτεί και ότι μπορεί γρήγορα να ξεφύγει από την πορεία του, ακόμη και αν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση.
Το έγγραφο παρουσιάσθηκε στα τέλη Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια διεθνούς οικονομικής ημερίδας του καναδικού think tank Centre for International Governance Innovation από τον καθηγητή Οικονομικών Πολ Μπλουστάιν ο οποίος έχει κάνει αποκαλυπτικές έρευνες για την κρίση στην ευρωζώνη και το αποτυχημένο πρώτο ελληνικό Μνημόνιο.
Συνοψίζοντας, δε, το στίγμα της έκθεσης ο Πολ Μπλουστάιν επισημαίνει σήμερα: «Ο Ολιβιέ Μπλανσάρ προειδοποιούσε ότι η λιτότητα μπορεί να πάει στραβά, ακόμη και αν το πρόγραμμα εφαρμοσθεί κατά γράμμα . Ο Ντομινίκ Στρος - Καν (τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ) έθετε θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Ζαν - Κλοντ Τρισέ (τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας είπε 'όχι'».
Απολύτως ενδεικτική είναι και η ανάρτηση που έκανε σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο ίδιος ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, μετά τη διαρροή της έκθεσης:
«Δεν έκανα εγώ τη διαρροή», έγραψε,«αλλά δεν είμαι και πολύ δυσαρεστημένος που έγινε. Επτά χρόνια μετά και ακόμη δεν υπάρχει ξεκάθαρο /ρεαλιστικό σχέδιο»...

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: