Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Απάντηση εργαζομένων Αναπτυξιακής Πέλλας Α.Ε. σε σχετικά δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ

Aξιότιμοι κύριοι,
  • επειδή η σιωπή πολλές φορές δεν είναι «χρυσός» αλλά εκλαμβάνεται δυστυχώς ως ένδειξη αδυναμίας
  • επειδή παρακολουθούμε με κατάπληξη την τελευταία περίπου πενταετία να διασύρεται η Αναπτυξιακή Πέλλας στα τοπικά ΜΜΕ από κάθε τυχάρπαστο που αγνοεί τη λειτουργία και το έργο της
  • επειδή εμείς πασχίζουμε καθημερινά για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της περιοχής μας και νιώθουμε την Αναπτυξιακή Πέλλας  πραγματικό σπίτι μας και όχι πεδίο επίλυσης πολιτικών αντιπαραθέσεων και συμφερόντων 
αποφασίσαμε ως εργαζόμενοι της Αναπτυξιακής Πέλλας και  προς αποκατάσταση της αλήθειας να σας ενημερώσουμε για τα εξής: 
  1. Στην προκήρυξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την επιλογή των προγραμμάτων του νέου LEADER (CLLD) για την περίοδο από σήμερα έως το 2022 και έπειτα από την αξιολόγηση η οποία ολοκληρώθηκε πριν από ένα περίπου μήνα, η Αναπτυξιακή Πέλλας κατέλαβε την 11η θέση μεταξύ 50 Αναπτυξιακών Εταιρειών που υπέβαλαν προτάσεις πανελλαδικά και εξασφάλισε 7.100.000 € για ιδιωτικά κυρίως αλλά και για μικρά δημόσια έργα στην Π.Ε. Πέλλας. Άποψή μας είναι ότι το ποσό αυτό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο στη δύσκολη από οικονομικής άποψης  εποχή που ζούμε και η Αναπτυξιακή Πέλλας ως ο μοναδικός φορέας που διεκδικεί μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών (και όχι με απευθείας αναθέσεις ) και φέρνει χρήματα στον τόπο μας για την υλοποίηση επενδύσεων , τουλάχιστον αξίζει το σεβασμό σας.
  2. Η συλλογή των στοιχείων, η επεξεργασία τους, η διαβούλευση με τον τοπικό πληθυσμό και στους τέσσερις Δήμους της Π.Ε. Πέλλας και η σύνταξη της Α΄και Β΄Φάσης της πρότασης, 500 περίπου σελίδων μαζί με τα παραρτήματα,  έγινε  αποκλειστικά από τους τέσσερις υπαλλήλους της Αναπτυξιακής Πέλλας, χωρίς να χρησιμοποιηθεί μελετητική εταιρεία όπως συνέβαινε στο παρελθόν και όπως συνέβη τώρα στην συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων Αναπτυξιακών Εταιρειών της Χώρας
  3. Σε όλο το διάστημα της σύνταξης της πρότασης και για συνολικό διάστημα 10 περίπου μηνών ήμασταν απλήρωτοι ( πράγμα που δεν δημοσιοποιήσαμε ) ενώ παράλληλα πληρώναμε τις βασικές λειτουργικές δαπάνες ( ΔΕΗ και ΟΤΕ) από την τσέπη μας όσο μπορούσαμε, ενώ υπήρξε και περίοδος στην οποία το τηλέφωνο ήταν κομμένο. Αν αυτό σας φαίνεται παράξενο και εξωφρενικό , πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι η Αναπτυξιακή Πέλλας δεν είναι η «κότα με τα χρυσά αυγά» καθώς δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ επιχορήγηση από το κράτος και τους μετόχους της αλλά τα μοναδικά της έσοδα προέρχονται από την τεχνική στήριξη των προγραμμάτων που διεκδικεί και υλοποιεί. Με λίγα λόγια το “κάθομαι και πληρώνομαι” μας είναι παντελώς άγνωστο καθώς αν δεν δουλέψουμε (υποβολή προτάσεων σε διάφορους διαγωνισμούς και στη συνέχεια υλοποίηση των προγραμμάτων) δεν θα  υπάρξει ούτε ένα ευρώ έσοδα στο ταμείο.
  4. Την προηγούμενη προγραμματική περίοδο ολοκληρώσαμε τον Άξονα 4 και Άξονα 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης με επιτυχία και ήμασταν πάνω από τους μέσους όρους απορρόφησης πανελλαδικά αν και στον Άξονα 4 (leader) η περιοχή παρέμβασης αποτελούνταν από μόνο 16 χωριά με συνολικό πληθυσμό μόλις 20.000 περίπου κατοίκους, ως απόρροια αποφάσεων των επικεφαλής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2008.
  5. Όποιος ανώνυμος γράφει σχόλια του τύπου «αρκεί να δείτε ποιος επιδοτήθηκε από την Αναπτυξιακή Πέλλας και θα καταλάβετε», καλό θα ήταν πριν το γράψει να ρωτήσει ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ επιδοτήθηκαν να του πουν τις απόψεις τους και τη γνώμη τους για την Αναπτυξιακή και τους εργαζόμενους της και επίσης να πάρει τα κριτήρια των προκηρύξεων και δει  ποιοι απορρίφθηκαν και για ποιον λόγο. Άλλωστε πρέπει να ξέρει ότι οποιαδήποτε δική μας προκήρυξη έργων ελέγχεται από τη Διαχειριστική Αρχή του ΥΠΑΑΤ, ενώ παράλληλα έχουμε περάσει με επιτυχία την τελευταία πενταετία τρεις ελέγχους (δύο από τη μονάδα ελέγχων του ΥΠΑΑΤ και έναν κοινοτικό , στον οποίο μάλιστα πήραμε και τα εύσημα για τον τρόπο τήρησης των αρχείων μας)
  6. Παράλληλα, η Αναπτυξιακή Πέλλας ήταν ο φορέας ο οποίος έστησε και υλοποίησε  το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας την περίοδο 2011-2013 μέσω του οποίου 500 άνεργοι από την περιοχή μας απασχολήθηκαν για πέντε μήνες σε φορείς της Αυτοδιοίκησης, αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία και αποκτώντας ένα εισόδημα για αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο. Πρέπει να τονίσουμε ότι από την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος η Αναπτυξιακή Πέλλας  δεν αποκόμισε το παραμικρό οικονομικό όφελος. Επίσης η Αναπτυξιακή Πέλλας διεκδίκησε και υλοποίησε μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών και μέσα από συνεργατικά σχήματα στα οποία συμμετείχε 2 προγράμματα ΤΟΠΣΑ (Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης) και ένα πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΠΓΔΜ με αντικείμενο την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή.
  7. Σχετικά με το θέμα της αντικατάστασης του προέδρου, το καταστατικό της εταιρείας είναι σαφέστατο. Απαιτείται απόφαση από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ  για προσωρινή αντικατάσταση και στη συνέχεια πρέπει να ζητηθεί από φορείς  που εκπροσωπούν τα 2/3 του μετοχικού κεφαλαίου έκτακτη Γενική Συνέλευση με θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Τώρα για ποιο λόγο  τα μέλη του Δ.Σ. ( ή κάποια από τα μέλη )  προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις μοιράζοντας την πρόσκληση του Δ.Σ. με ταχύτητα αστραπής από τη στιγμή που την έλαβαν στα ΜΜΕ αντί να πάρουν τις απαιτούμενες αποφάσεις, αυτό αποτελεί και για εμάς μείζον ερώτημα. 
Δυστυχώς όμως επειδή τα «καλά» δεν δημοσιοποιούνται γιατί ίσως δεν «πουλάνε» αλλά με την πρώτη ευκαιρία ο κάθε πικραμένος ρίχνει άπειρη χολή και καθώς βλέπουμε δυστυχώς ότι η Αναπτυξιακή Πέλλας το τελευταίο διάστημα έχει γίνει το εύκολο θύμα, αποφασίσαμε να σας εκθέσουμε τα παραπάνω
Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία

Οι εργαζόμενοι της Αναπτυξιακής Πέλλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: