Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Καταγγελία της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης για το εκλογικό αποτέλεσμα του 12ου συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ

Πραγματοποιήθηκε το 12ο συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ την περασμένη βδομάδα (19-21/10/2016).
Δεν μας εξέπληξαν βέβαια ούτε η έλλειψη πολιτικής στόχευσης για το πού θα πάει το συνδικαλιστικό κίνημα, ούτε η διάθεση να παρουσιαστούν όλα ως «καλώς καμωμένα», ούτε οι εκατέρωθεν (από βήματος) φιλοφρονήσεις μεταξύ συνδικαλιστών της πλειοψηφούσας παράταξης, ούτε ο σεξισμός και η μαγκιά που ανέδιδαν συγκεκριμένες τοποθετήσεις. Αυτά, τα αντιμετωπίζουμε σε κάθε συνέδριο. Αλλά η παραχάραξη αποτελέσματος στην κατανομή εδρών ήταν η… έκπληξη αυτού του συνεδρίου.
Τα αποτελέσματα της κάλπης ήταν τα εξής:
Για το 33 μελές Γενικό Συμβούλιο
Ψήφισαν 246
ΔΗΣΥ Πρωτοπορία
(δηλαδή ΠΑΣΚ)       147       21 έδρες           (υπόλοιπο: 0)
Αυτ. Παρέμβαση        35       5 έδρες            (υπόλοιπο: 0)
ΔΑΚΕ                          27        3 έδρες             (υπόλοιπο: 6)
ΕΑΚ                             22        3 έδρες             (υπόλοιπο: 1)
ΔΑΣ                             15        2 έδρες              (υπόλοιπο: 1)
Σύνολο εδρών από την πρώτη κατανομή: 34 (ενώ το Γενικό Συμβούλιο έχει 33 έδρες)
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, το μέτρο ήταν 7,45, που στρογγυλοποιείται με βάση το νόμο στο 7 και οι έδρες στην πρώτη κατανομή μοιράζονταν όπως δείχνουμε παραπάνω, δηλαδή έβγαιναν 34 έδρες αντί για 33. Πρόκειται για ένα μαθηματικό παράδοξο του νόμου 1264, μόνο που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει σε σωματείο. Παρότι σπάνιο φαινόμενο, έχει συμβεί και στην ΑΔΕΔΥ, όπου έχει λυθεί με το πιο απλό και αναλογικό τρόπο: η μοιρασιά των εδρών γίνεται ξανά, με τη χρήση και του κλάσματος του μέτρου (7,45),  κι έτσι οι έδρες γίνονται 33. Μάλιστα ήταν η ΠΑΣΚΕ πρώτη στην ΑΔΕΔΥ που το εφάρμοσε αυτό! Έλα σου όμως που εδώ δεν συνέφερε την ΠΑΣΚΕ/Πρωτοπορία, γιατίμε τη νέα μοιρασιά θα έπαιρναν 20 αντί για 21 έδρες.
Δεν τους νοιάζει βέβαια ούτε η αναλογικότητα, ούτε καν το ότι ούτως ή άλλως έχουν απόλυτη πλειοψηφία. Μόλις προέκυψε το πρόβλημα έδειξαν αμέσως το «δημοκρατικό» τους πρόσωπο, με τραμπουκισμούς και φωνές, και τελικά επέβαλλαν να γίνει κλήρωση μεταξύ παρατάξεων για το ποιος θα χάσει την έδρα! Έτσι «ισότιμα» και «δημοκρατικά» λοιπόν, την έδρα από την (παράτυπη) κλήρωση έχασε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση: δηλαδή αντί η ΠΑΣΚΕ να πάει από τις 21 στις 20, πήγε η ΕΑΚ από τις 3 στις… 2, παρότι είχε το μέτρο και το ποσοστό για τις 3 έδρες (και μάλιστα είχαμε και υπόλοιπο, όπως φαίνεται στον πίνακα!).
Γιατί τους ένοιαζε τόσο πολύ; Γιατί με 2 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο, η ΕΑΚ χάνει και την έδρα που της αντιστοιχεί στην 11μελή Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Κι ενώ το Γενικό Συμβούλιο συνεδριάζει μία φορά στους 3 μήνες, η Εκτελεστική είναι αυτή που διοικεί ουσιαστικά την Ομοσπονδία (κανονικά, γιατί στην περίπτωση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, ούτε η Εκτελεστική συνεδρίαζε συχνά την τελευταία τριετία που είχαμε εκπρόσωπο της ΕΑΚ). Προφανώς κάποιοι δεν θέλουν να μας έχουν μες στα πόδια τους…
Ένσταση κατά της κλήρωσης κατέθεσε τόσο η ΕΑΚ, όσο και η Αυτόνομη Παρέμβαση και η ΔΑΣ. Εμείς ως ΕΑΚ δεσμευόμαστε ότι το θέμα θα φτάσει και στα δικαστήρια, ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατική αναλογία. Στο μεταξύ, δεσμευόμαστε επίσης ότι με τους εκπροσώπους μας στο Γενικό Συμβούλιο θα ελέγχουμε όλα τα πεπραγμένα της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, όπως κάναμε και μέχρι σήμερα. 
Ακολουθεί η ένσταση που κατατέθηκε από την ΕΑΚ και μέρος του πρακτικού του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ που κατατέθηκε και δείχνει την ακρίβεια των λεγομένων: 
ΕΝΣΤΑΣΗ υπ’ αριθμόν 2
Της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης
ΠΡΟΣ: την Εφορευτική Επιτροπή του 12ου συνεδρίου ΠΟΕ ΥΠΠΟ
Αθήνα, 24/10/2016
Σας καταθέτουμε το επίσημο πρακτικό αρχαιρεσιών της ΑΔΕΔΥ, του τριτοβάθμιου οργάνου των δημοσίων υπαλλήλων, από το 34ο συνέδριο (2010), στο οποίο ανέκυψε το ίδιο πρόβλημα με την συμπερίληψη ή μη του δεκαδικού αριθμού, και λύθηκε με τη συμπερίληψη του δεκαδικού στο μέτρο. Πρόκειται για ένα από τα πολλά παράδείγματα αυτής της διαδικασίας που έχει εφαρμόσει η ΑΔΕΔΥ και μια σειρά ομοσπονδίες.
Συγκεκριμένα κατά την α κατανομή χωρίς τη συμπερίληψη του κλάσματος, με βάση τα αποτελέσματα όλες οι παρατάξεις μοιράζονταν 90 έδρες, ενώ το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ έχει 85 έδρες. Ως εκ τούτου, η Εφορευτική Επιτροπη και οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μοίρασαν τις έδρες με συνυπολογίζοντας και το δεκαδικό, κάτι που είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί δίκαια και αναλογικά το μαθηματικό πρόβλημα.
Παράδειγμα: Η ΠΑΣΚΕ ΔΥ με  376 ψήφους, αν το μέτρο υπολογιζόταν ως 9 θα έπαιρνε 41 έδρες. Το μέτρο υπολογίστηκε με το δεκαδικό και η ΠΑΣΚΕ ΔΥ πήρε 38 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Αντιστοίχως, η ΔΑΚΕ αντί για 26 έδρες (χωρίς δεκαδικό), πήρε 24 έδρες (με συμπερίληψη δεκαδικού).
Η διαδικασία της κλήρωσης μεταξύ παρατάξεων που επιλέχθηκε από την Εφορευτική Επιτροπή στην περίπτωση της ΠΟΕ ΥΠΠΟ είναι πρωτοφανής, παράνομη, παράτυπη και εκτός των συνήθων διαδικασιών του συνδικαλιστικού κινήματος.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση ζητά την επανάληψη της κατανομής εδρών με την διαδικασία που ακολουθεί εδώ και χρόνια η ΑΔΕΔΥ. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση θα προσβάλλει το πρακτικό αρχαιρεσιών του 12ου συνεδρίου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ ως προς την κατανομή των εδρών για το Γενικό Συμβούλιο.
Εκ μέρους της ΕΑΚ 
Για την ιστορία, τα αποτελέσματα στην κάλπη για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ:
Για ΑΔΕΔΥ
Ψήφισαν 247
ΠΑΣΚ - 147
Αυτ. Παρ. - 34
ΔΑΚΕ - 28
ΕΑΚ - 21
ΔΑΣ - 16

Δεν υπάρχουν σχόλια: