Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΚΕΕΡΦΑ Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή Θεσσαλονίκης: Η 19η Μάρτη στη Θεσσαλονίκη

Στις 19 Μάρτη η Θεσσαλονίκη βροντοφώναξε Σύνορα Ανοιχτά για την προσφυγιά με μια δυναμική διαδήλωση που τον τόνο δώσανε οι 200 πρόσφυγες από το στρατόπεδο των Διαβατών, στην κεφαλή της πορείας. Η ΚΕΕΡΦΑ, φοιτητικοί Σύλλογοι, σωματεία εκπαιδευτικών από τις Γ', Δ', Ε' ΕΛΜΕ, το σωματείο ΨΝΘ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, ο Συντονισμός για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, η ΚΑΡ, η πρωτοβουλία για ένα κινηματικό Pride, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ, καθώς και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες δώσανε το παρών στην διαδήλωση που ξεκίνησε από το Αγ. Βενιζέλου, κατά τη 1:30 και περνώντας από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και την Τσιμισκή, κατέληξε στο λιμάνι συναντώντας πάνω από 250 πρόσφυγες όπου βρίσκονταν εκεί καθότι φτάσανε τις τελευταίες μέρες στην πόλη.
Η παρουσία 200 προσφύγων από το στρατόπεδο στα Διαβατά έδινε τον τόνο σε όλη την πορεία, με συνθήματα ενάντια στους φράχτες και Σύνορα Ανοιχτά. Η παρουσία τους στην διαδήλωση ήταν αποτέλεσμα της παρέμβασης που είχε οργανωθεί στο στρατόπεδο των Διαβατών από την ΚΕΕΡΦΑ την Πέμπτη το πρωί. Όταν επισκεφθήκαμε το στρατόπεδο συναντήσαμε μια αυθόρμητη διαδήλωση των Αφγανών προσφύγων φωνάζοντας “Ανοίξτε τα Σύνορα”. Εκεί μιλήσαμε με πολλούς Σύριους και Αφγανούς πρόσφυγες μοιράζοντας υλικό για την διαδήλωση στα αραβικά και τα αγγλικά καλώντας τους στην πορεία το Σάββατο με τις προκυρήξεις της ΚΕΕΡΦΑ να γίνονται ανάρπαστες από παιδιά και μεγάλους. Κόντρα στην αστυνομική τρομοκρατία αλλά και την διοίκηση του στρατοπέδου το Σάββατο το πρωί οι πρόσφυγες γεμίσανε τα 3 πούλμαν της ΚΕΕΡΦΑ και με συνθήματα και τραγούδια δώσανε τον τόνο στην αντιρατσιστική συγκέντρωση που τους υποδέχτηκε φωνάζοντας “Έλληνες και Ξένοι εργάτες ενωμένοι”.
Στην συγκέντρωση ακολούθησαν χαιρετισμοί από τα σωματεία και τις οργανώσεις, ενώ χαιρέτησαν και δύο Σύριοι , λέγοντας τα εξής: “Ήρθαμε εδω με βάρκες από την θάλασσα και βρήκαμε τον λαό σας να μας υποδέχεται και να μας συμπαραστέκεται. Είναι μια ιστορική στιγμή. Δεν είμαστε εμπόρευμα, θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα. Θέλουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι εμείς και τα παιδιά μας . Παλεύουμε τον φασισμό όπως και σεις, παλεύουμε τον πόλεμο και την ισλαμοφοβία. Σας αγαπάμε και σας ευχαριστούμε για τον αγώνα που δίνετε”.
Η πορεία πέρασε από την Αγία Σοφία, και στην Τσιμισκή από το Αμερικάνικο Προξενείο όπου στάθηκε για ώρα φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ για τον ρόλο που έχουν παίξει στον πόλεμο της Συρίας και την στάση στους στο μεταναστευτικό. Όταν η διαδήλωση κατευθύνθηκε προς το λιμάνι, σε μια από τις τελευταίες πύλες όπου είχανε στηθεί κάποιες σκηνές για τους πρόσφυγες, εισήλθε στον χώρο πανηγυρικά σπάζοντας τον αποκλεισμό που θέλει τους αλληλέγγυους να έχουν πρόσβαση με διαπιστεύσεις. Η πορεία χειροκροτήθηκε και ενώθηκε με τους υπόλοιπους πρόσφυγες που βρίσκονταν εκεί μέσα στο μαχητικό και αισιόδοξο κλίμα που επικρατούσε καθόλη την διαδήλωση. Η ΚΕΕΡΦΑ χαιρέτισε τους πρόσφυγες λέγοντας από την ντουντούκα «Είμαστε όλοι μαζί σήμερα, ενωμένοι σε μια διαδήλωση που πραγματοποιείται σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Βηρυτό και διεκδικούμε Σύνορα Ανοιχτά για την Προσφυγιά. Ενωμένοι θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στην ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε, ενωμένοι θα νικήσουμε».
Στον δρόμο της επιστροφής για τα Διαβατά μέσα στα λεωφορεία , οι πρόσφυγες μας αγκάλιαζαν και τραγουδούσαν, χαμογελούσαν και με τα λίγα αγγλικά μας είπαν πως στη Συρία ήταν εργάτες όπως ο κόσμος που είδαν να συμμετέχει στην διαδήλωση, λέγοντας “workers together”.
Το χαμόγελο του αγώνα θα μεταδοθεί σε όλους όσους δεν κατάφεραν να διαδηλώσουνε μαζί μας από το στρατόπεδο, ενώ η παρέμβασή μας εκεί θα ανανεωθεί με την ιδέα να προβάλουμε εκεί κάποιο βίντεο με την διαδήλωση στην πόλη αλλά και από άλλες χώρες από την 19 Μάρτη.

Σιαφάκα Αλεξάνδρα











Δεν υπάρχουν σχόλια: