Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Από τους πρόσφυγες στους αλληλέγγυους

Το χτύπημα στην πόρτα ακούστηκε δειλό.  Ήταν μια ηλικιωμένη γειτόνισσα. Κρατούσε στα χέρια της 10 ευρώ. Ήξερες τις οικονομικές δυσκολίες που περνούσε.
- Έφερα αυτά για τα προσφυγόπουλα, είπε. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
Αυτή η προσφυγική κρίση (όπως ουδέτερα ονομάζεται) δεν έφερε στο φως μόνο την τραγωδία των ανθρώπων που δοκιμάζονται από τον πόλεμο και την προσφυγιά, αλλά ανέδειξε και το μεγαλείο των συναισθημάτων του ελληνικού και άλλων λαών.
Δεν ήταν μόνο η ηλικιωμένη γειτόνισσα. Ήταν και η οικογένεια, πατέρας, μητέρα και δυο μικρά παιδιά που ήρθαν φορτωμένοι με σακούλες. Ήταν κι ο άγνωστος πού άφησε τη σακούλα του με πέντε μήλα και τρία αχλάδια έξω από την πόρτα, χωρίς να χτυπήσει, επειδή ίσως ντράπηκε για τη «μικρή» του προσφορά. Ήταν κι οι μαθητές και οι δάσκαλοί τους που ευαισθητοποιήθηκαν στα σχολεία της περιοχής μας.  Ήταν και οι γυναίκες και οι άντρες που μαγείρεψαν με αγάπη και μεράκι. Και τα «παιδιά» του «Δικαιόπολι» που κουβάλησαν τις κούτες. Κι οι εθελοντές/τριες  που στάθηκαν με τις ώρες όρθιοι/ες μοιράζοντας φαγητό. Και τα τηλεφωνήματα από τη Λάρισα, την Καβάλα, την Αθήνα, το Βόλο… «Έχουμε μαζέψει πράγματα. Μπορείτε να έρθετε να τα πάρετε;» (δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα τέτοιας εξυπηρέτησης) …
Να γιατί τριγυρνάει αυτές τις μέρες στο νου σου (ελαφρά παραλλαγμένος) ο στίχος: Η δύναμη σας (πόλεμοι, τζιχαντιστές, δικτάτορες, ιμπεριαλιστές) πέλαγο κι η θέλησή μας (των απλών ανθρώπων της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ανθρωπιάς) βράχος.
Αυτή η θέλησή σας μάς κάνει να μη ντρεπόμαστε να ξαναζητήσουμε βοήθεια για την επόμενη Παρασκευή.
Ξέρετε ποια πράγματα χρειάζονται: μαγειρεμένο φαγητό (ατομικές μερίδες), σάντουιτς, κονσέρβες (όχι χοιρινό), βρασμένα αυγά, ψωμί, φρυγανιές, βρεφικά γάλατα σε σκόνη, γάλατα, φρούτα, νερά και χυμοί (ατομικές συσκευασίες), κρουασάν, μπισκότα, σοκολάτες, αθλητικά παπούτσια (για παιδιά και ενήλικες σε όλα τα νούμερα), αδιάβροχα, μπουφάν, μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, είδη ατομικής καθαριότητας (σαπούνια, χαρτί υγείας, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, σερβιέτες), κουβέρτες μικρές για παιδιά (εύκολες στη μεταφορά), σλίπινγκ μπαγκς, σακίδια, μικρά λούτρινα παιχνίδια...
Ξέρετε και τα τηλέφωνα  επικοινωνίας: 23820 24064, 23820 20002, 6976640587,  6937408506, 6938722689, 6944189528.

ΥΓ1.  Παρακαλούμε πολύ μη φέρνετε ρούχα! Υπάρχει μια ολόκληρη αποθήκη γεμάτη στην Ειδομένη και οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να τη διαχειριστούν.
ΥΓ2   Θα βοηθούσε πάρα πολύ (επειδή οι διαδικασίες στα σύνορα έχουν γίνει πολύ γρήγορες), αν το φαγητό που απλόχερα στέλνετε (χωρίς ζουμί, όσο είναι δυνατόν) ήταν σε νάιλον σακούλα και μέσα στη σακούλα υπήρχε χαρτοπετσέτα, πλαστικό πιρούνι ή κουτάλι και μια-δυο φέτες ψωμί.   
ΥΓ3  Αν δεν σας κάνει κόπο, στείλτε το μήνυμα και στους/στις φίλους/ες σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: