Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τα μισθωμένα και τα αναξιοποίητα κτίρια της Πέλλας

Πρώην Δημαρχείο & Δημοτικό Θέατρο
    Πριν αρκετά χρόνια, προκειμένου να στεγασθούν κάποιες υπηρεσίες του τότε Δήμου Πέλλας και με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλων υποδομών(δημοσίων κτιρίων), η κεντρική διοίκηση του Δήμου προσέφυγε και δικαίως στην μίσθωση ιδιωτικών κτιρίων.
Αγροτικό Ιατρείο
    Τόσο η Δημοτική Βιβλιοθήκη, όσο το Κ.Α.Π.Η. και το Κ.Ε.Π., μη επαρκούντων των δημόσιων χώρων στην Πέλλα μέχρι πρότινος, στεγάζονται σε ιδιωτικά κτίρια έναντι μικρότερων ή μεγαλύτερων ενοικίων. Επίσης το Αγροτικό Ιατρείο έστω κι αν δεν υπάρχει μίσθωμα, «φιλοξενείται» στο πρώην δημαρχείο και σε ένα χώρο μόλις 20 τ.μ., δυσανάλογο με τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού!
Δημοτική Βιβλιοθήκη
    Όλα μαζί τα παραπάνω μισθωμένα κτίρια, επιβαρύνουν τον δημοτικό προυπολογισμό με 650-700€ μηνιαίως ή αντίστοιχα  8.000-8.500€ ετησίως! Το ποσό είναι σημαντικότατο αν αναλογισθεί κανείς, ότι περίπου τόσα χρειάζονται για να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος από τα ετήσια έξοδα θέρμανσης των σχολείων του Δ.Δ.: Πέλλας: Δημοτικό-Νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο, Παιδικός Σταθμός-Νηπιαγωγείο. Ή ακόμα και για κάποιες άλλες κοινωνικές δράσεις, όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο ή το Κοινωνικό Φροντιστήριο που υπάρχουν και λειτουργούν σε πολλές περιοχές της χώρας, με μεγάλη ανταπόκριση και επιτυχία σ' αυτή την δύσκολη περίοδο για την κοινωνία, τα χρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά και ουσιαστικά. Αλλά από την άλλη θα μου πείτε ότι αυτά συμβαίνουν και στις «καλύτερες οικογένειες» του ελληνικού δημοσίου, όπως πχ στο ΥΠΠΟΤ, που εξακολουθεί να πληρώνει γύρω στο χιλιάρικο μηνιαίως τα γραφεία της ΙΖ' ΕΠΚΑ στην Έδεσσα, την ώρα που στην Πέλλα και στο Νέο Μουσείο, υπάρχουν όλες οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν τα γραφεία της Εφορείας. Αλλά να μην το επεκτείνουμε κι άλλο αφού δεν είναι αυτό το θέμα μας σήμερα, αν και είναι «θέμα μας» κι αυτό και όχι μόνο οικονομικής φύσεως...
ΚΕΠ
    Ο σοβαρός λόγος της έλλειψης δημόσιων χώρων των παραπάνω μισθώσεων για τις ανάγκες των υπηρεσιών αλλά και της μετεγκατάστασης του Αγροτικού Ιατρείου πλέον εκλείπει, κι αυτό γιατί πλέον υπάρχουν οι υποδομές και τα δημόσια κτίρια που μπορούν να φιλοξενήσουν τις παραπάνω υπηρεσίες. Είναι έτοιμο το Πνευματικό Κέντρο ενώ επίσης με τον "Καλλικράτη" το πρώην δημαρχείο έχει σχεδόν «άδειασε». Άρα είναι θέμα μόνο πολιτικής βούλησης και απόφασης, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι παραπάνω υπηρεσίες να έχουν τον δικό τους μη μισθωμένο πλέον δημόσιο χώρο. Το οικονομικό από μόνο του «αυτοαναιρείται», υπολογίζοντας μόνο τα χρήματα που «χάνονται» από τα μισθώματα κάθε χρόνο. Θα χρειαστούν κάποια έξοδα μετεγκατάστασης, αλλά μπρος την «δόξα» τι είναι το χρήμα, κάνοντας χρήση «ειρωνικά» την γνωστή ρήση.
ΚΑΠΗ
     Εκτός όμως από την μεταγκατάσταση των παραπάνω υπηρεσιών σε δημόσια κτίρια που αποτελούν άμεση προτεραιότητα, υπάρχουν κι άλλα κτίρια τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα. Αναφέρομαι στο Δημοτικό Θέατρο, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Κ.Δ.Α.Π. και το Τουριστικό Περίπτερο κατά πρώτο λόγο, αλλά και των κτιρίων «φαντάσματα» των πρώην αποθηκών του Αγροτικού Συνεταιρισμού κατά δεύτερο. Βέβαια αν για τα δύο πρώτα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, για τα υπόλοιπα το τοπίο είναι «θολό», αφού αυτά έχουν πλειστηριασθεί και ανήκουν σε ιδιώτη αγνώστων στοιχείων στο ευρύ κοινό της Πέλλας. Και μιλάμε για κτίρια «φιλέτα» για το Δ.Δ. Πέλλας! Να σημειωθεί ότι από το σύνολο των κτιρίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού, μόνο τα παλιά γραφεία έχουν «δοθεί» για χρήση σε συντοπίτη μας, ενώ οι αποθήκες και τα νεώτερα γραφεία χρησιμοποιούνταν από τον δήμο ως αποθηκευτικός χώρος. Γι' αυτά τα κτίρια «δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά», ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον Δήμο και να αξιοποιηθούν, αφού δεν ανήκουν στην κυριότητά του απ' όσα γνωρίζω. Όμως ο Δήμος μπορεί να λειτουργήσει ως παράγων επαφών και «πίεσης», προσφέροντας αν χρειαστεί και κίνητρα, έτσι ώστε με κάποιον τρόπο αυτά τα κτίρια «φιλέτα» να ανακαινισθούν και να χρησιμοποιηθούν για διάφορες ιδιωτικές ή δημόσιες χρήσεις και επενδύσεις. Δεν μπορεί αυτά να παραμένουν αναξιοποίητα και να αφήνονται στο «έλεος θεού και ανθρώπων» ερειπωμένα και εγκαταλελειμένα, δημιουργώντας αλγεινή εντύπωση στον κάθε επισκέπτη, περαστικό ή μόνιμο κάτοικο, που τα αντικρύζει σε κοινή θέα στα κεντρικότερα σημεία του οικισμού.
Τουριστικό Περίπτερο
    Για τα «άδεια» γραφεία του πρώην δημαρχείου, που φυσικά δεν μπορούν να δοθούν για εμπορική χρήση, αλλά σίγουρα κάποια απ' αυτά μπορούν να φιλοξενήσουν, «άστεγους» φορείς της Πέλλας όπως οι μορφωτικοί σύλλογοι με τα χορευτικά και οι αθλητικοί σύλλογοι μπάσκετ και ποδοσφαίρου.
  Για το Δημοτικό Θέατρο, το Τουριστικό Περίπτερο αλλά και το Κ.Δ.Α.Π., έχει ξαναγραφτεί εδώ μέσα το πόσο σημαντικές υποδομές είναι για την Πέλλα, αν χρησιμοποιηθούν με την δέουσα υπευθυνότητα και σωστό σχεδιασμό-προγραμματισμό για πλούσιες πολιτιστικές δράσεις και όχι μόνο. Σε άμεση σχέση και συνάρτηση με τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο, αλλά και με το Λαογραφικό Μουσείο επίσης, μπορούν να συνθέσουν ένα πολύ πετυχημένο τουριστικό «κοκτέϊλ», αποτελώντας ίσως τον σπουδαιότερο μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο για το Δ.Δ. Πέλλας και τους κατοίκους του αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πέλλας.
Πνευματικό Κέντρο
    Μια ακόμη σκέψη και ομολογώ ότι την «έκλεψα» από την πόλη των Ιωαννίνων όταν φοιτούσα, είναι η διακόσμηση των ανοιχτών δημόσιων χώρων(πλατείες και πάρκα), με εικαστικές δημιουργίες, γλυπτά και αγάλματα, ψηφιδωτά και εκμαγεία, κάνοντας την παραμονή και περιήγηση του επισκέπτη πιο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα και δίνοντας στον σύγχρονο οικισμό τον πολιτιστικό χαρακτήρα που του αρμόζει. Τα περισσότερα από τα παραπάνω μπορούν να γίνουν χωρίς ιδιαίτερο κόστος(στα Γιάννενα τότε αν θυμάμαι καλά επί τη ευκαιρία διοργάνωσης μιας έκθεσης, τοποθετήθηκαν περίπου 10 γλυπτά σε κεντρικά σημεία και πλατείες και δεν είχαν κοστίσει ούτε δραχμή! προσφορά των γλυπτών που συμμετείχαν), με πρόσκληση και συνεργασία ελλήνων και ξένων νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών που θέλουν να προβάλλουν τα έργα και τις δημιουργίες τους, αποτυπώνοντας ίσως με τον δικό τους σύγχρονο τρόπο και «κομμάτια» της ιστορίας του τόπου μας. Η ιστορία της Πέλλας γνωστή σε όλη την υφήλιο αποτελεί διαφήμιση από μόνη της, πόσο μάλλον αν λειτουργήσει κιόλας ως εφαλτήριο για νέους καλλιτέχνες που θα θελήσουν να εκθέσουν κάτι αντιπροσωπευτικό από τα έργα τους σε χιλιάδες μάτια ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Για τα εκμαγεία και τα ψηφιδωτά υπάρχουν λύσεις και είναι δίπλα μας αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και διάθεση προσφοράς. Με την εξασφάλιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ε.Ε. και τον Ο.Α.Ε.Δ. για παράδειγμα, θα μπορέσουν και να καλυφθούν τα όποια έξοδα, αλλά και να έχουν απασχόληση και κατάρτιση νέοι άνθρωποι.
Γλυπτό
    Τίποτα όμως δεν πρόκειται να γίνει στην τύχη, ούτε να μας έρθει «ουρανοκατέβατο» και έτοιμο όσο εμείς μένουμε αδρανείς και αδιάφοροι. Όλα τα πράγματα στην ζωή απαιτούν γνώση, σχέδιο, προγραμματισμό, δράση και κυρίως θέληση και διάθεση. Η δημόσια διοίκηση δεν είναι μόνο διαχείριση, είναι και έργα. Έργα που ενίοτε δεν κοστίζουν αλλά αξίζουν, αν υπάρχουν ιδέες και δράση...
Αποθήκες & Γραφεία Αγρ. Συνεταιρισμού

Παλιές αποθήκες Αγρ. Συνεταιρισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: